Sărbători eterne şi datini la români


Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş, cu sprijinul Consiliului Judeţean Caraş-Severin, găzduieşte joi, 14 martie, la ora 13, în sala „Hadrian Daicoviciu”, lansarea cărţii „Sărbători eterne şi datini la români”, de prof. dr. Vasile Pistolea.

Autorul lucrării a ordonat pe capitole principalele sărbători şi sfinţi creştini din fiecare lună a anului calendaristic. Din acest punct de vedere, scriitorul continuă o importantă tradiţie a intelectualilor bănăţeni, în ceea ce priveşte publicarea de calendare inedite, cu explicaţii istorice şi culturale docte, unde se vizează explicarea unor sărbători din calendarul ortodox, manifestându-se un anumit grad de toleranţă faţă de elementele ritualităţii populare şi fenomenele ce prezintă un gen de sincretism cultural.

Scopul acestui eveniment este aducerea acestei lucrări în atenţia potenţialilor cititori, fiind o veritabilă operă de artă etnologică şi religioasă, datorită integrării culturii populare româneşti în spiritul profund creştin ortodox. (B. Naum)