Săptămâna Literaturii, punct final


Timp de cinci zile, la Caransebeş s-au desfăşurat o serie de acţiuni culturale reunite sub genericul ,,Săptămâna Literaturii”. Astfel, printre altele, la Liceul ,,C.D. Loga” au fost prezenţi la o întâlnire cu elevii Nicolae Sârbu, directorul Bibliotecii Judeţene, care şi-a lansat şi cartea ,,Ferestre pentru labirint”, Gheorghe Jurma, directorul Editurii ,,Tim”, precum şi oameni de litere din Caransebeş. De asemenea, la Cercul Militar s-a desfăşurat seminarul ,,Eroii bănăţeni, reflectaţi în literatura română”, în ultima zi având loc acordarea de distincţii unor personalităţi caransebeşene şi premierea elevilor care au câştigat un corcurs de recitare. (L. Dinu)

Pe parcursul a cinci zile, la Caransebeş s-au desfăşurat o serie de acţiuni literare reunite sub genericul ,,Săptămâna Literaturii”. Astfel, primele activităţi s-au derulat la Liceul Pedagogic ,,C.D. Loga” şi au fost dedicate poetului şi prozatorului Lucian Blaga. De asemenea, la instituţia de învăţământ au fost prezenţi, pentru o întâlnire cu elevii, o serie de oameni de litere din zonă, între care Nicolae Sârbu, directorul Bibliotecii Judeţene „Paul Iorgovici”, care şi-a lansat cartea intitulată „Ferestre pentru labirint”, Gheorghe Jurma, directorul Editurii „Tim” din Reşiţa, Maria Bologa şi Ioan Jorz, poet şi critic literar.

În continuare, ,,Săptămâna Literaturii la Caransebeş” a programat, în Sala de conferinţe a Cercului Militar, seminarul intitulat „Eroii bănăţeni, reflectaţi în literatura română”, iar istoricul Liviu Groza a prezentat unele documente inedite şi a făcut o serie de expuneri pe tema dată.

Ulterior, în Sala de lectură a Bibliotecii Municipale a fost organizată o întâlnire cu scriitori de la revista şi cenaclul „Banat” din Lugoj, şi cu cei ai cenaclului „Interferenţe” din Caransebeş. Totodată, au fost evocaţi poeţii Ioan Ardelean, Doru Timofte şi Constantin Andronache, trecut în lumea celor drepţi în luna martie. Cu această ocazie, familia regretatului om de litere a împărţit elevilor mai multe volume din scrierile sale.

Manifestările s-au încheiat în Sala de festivităţi a Cercului Militar, unde s-a desfăşurat seminarul „Lirica românească în trei ipostaze definitorii: Eminescu-Bacovia-Blaga”. În acest cadru, Iosif Caraiman şi Mihail Rădulescu au fost distinşi cu ,,Diplome de Senior al Culturii Caransebeşene” şi au fost premiaţi elevii câştigători ai unui concurs de recitare. Cei mai buni au fost Ştefana Dovlete şi Robert Mihart, care au primit câte un premiu în bani, în valoare de 60 de lei, aceştia fiind urmaţi de Diana Borlovan şi Andrada Oprea, recompensaţi cu premii în sumă de 50 de lei, şi Georgiana Mega, cu un premiu în valoare de 40 de lei. Au mai fost acordate alte şase menţiuni în valoare de câte 30 de lei.

Organizatorii acţiunilor au fost Biblioteca Municipală „Mihail Halici”, Liceul Pedagogic „C.D. Loga” şi Cercul Militar Caransebeş, cu sprijinul Primăriei şi al Consiliului Local din urbea de pe Timiş şi Sebeş.

Liviu DINU