Săptămână de catehizare în Parohia din Voislova


A devenit aproape o tradiție pentru credincioșii ortodocși din localitatea Voislova, ca în cea de-a treia săptămână a Postului Paștilor să se desfășoare așa-numita „Săptămână de catehizare”, moment important în cadrul ceremoniilor religioase ce au loc în perioada prepascală și care au culminat cu săvârșirea, în ziua de duminică, 3 aprilie, a Tainei Sfântului Maslu, pentru întreaga obște a bine-credincioșilor creștini. În fiecare dintre cele șapte seri ale săptămânii, clopotele bisericii au chemat creștinii din Voislova la Slujba vecerniei, iar parohul acestui lăcaș de cult, preotul Mihai Boran, a invitat slujitori ai Bisericii din parohiile învecinate, dar și din alte parohii ale Episcopiei Caransebeșului, să propovăduiască Cuvântul lui Dumnezeu în rândul credincioșilor.

După săvârșirea ceremonialului vecerniei, fiecare dintre preoții invitați a rostit, seară de seară, câte un cuvânt de învățătură, cu numeroase trimiteri la litera Evangheliei, dar și cu interpretări mai largi ale semnificației pildelor pe care Mântuitorul Nostru Iisus Hristos le-a transmis apostolilor Săi și, prin intermediul acestora, creștinilor din vremurile de astăzi.

Pe lângă Slujbele de seară, credincioșilor le-au mai fost prezentate și unele momente cultural-religioase, susținute de elevi ai școlilor din comuna Zăvoi, dar și de Corul „Grănicerii Văii Bistrei” din Voislova. Astfel, marți, 29 martie, seara au fost prezenți elevii de la clasa I a Școlii Gimnaziale din Zăvoi, însoțiți de învățătoarea Mihaela Apostu, care au interpretat o piesă de teatru în versuri inspirată din teme biblice. Vineri, 1 aprilie, elevii și preșcolarii de la Școala Primară și Grădinița din Voislova, îndrumați de educatoarea Mioara Bănceu, au recitat poezii religioase, iar sâmbătă, în cafasul bisericii a urcat Corul „Grănicerii Văii Bistrei” din Voislova, dirijat de prof. univ. dr. Dumitru Jompan, care a interpretat câteva piese din repertoriul bisericesc.

Săptămâna de catehizare s-a încheiat duminică, atunci când șapte dintre preoții care au fost invitați ai Parohiei din Voislova în săptămâna ce tocmai s-a încheiat au săvârșit împreună Taina Sfântului Maslu. Ca de fiecare dată când are loc un asemenea eveniment, biserica a devenit neîncăpătoare, atât credincioșii din Voislova, cât și din alte localități venind în număr foarte mare să asiste la această Sfântă Taină.

Cu această ocazie, a fost prezentă în rândul credincioșilor din Voislova și doamna Valeria-Diana Schelean, deputat în Parlamentul României, reprezentantă a Colegiului Uninominal Nr. 5 Caraș-Severin, însoțită de viceprimarul comunei Zăvoi, Doru Cîrdei, dar și de un grup de consilieri locali și alți reprezentanți ai autorităților locale din această comună.

La sfârșitul manifestării, parohul bisericii din Voislova a mulțumit enoriașilor și reprezentanților autorităților centrale și locale ale statului pentru prezența la acest eveniment, urându-le tuturor sărbători fericite.

Sonia BERGER