Gugulanii au îndoit încă o dată Metalul reşiţean


resita caransebes 10

Metalul Reşiţa – FC Caransebeş 1913 0-2 (0-1)

În faţa unor tribune aproape goale – excepţie făcând galeria caransebeşeană „Magica Balta”, destul de numeroasă şi care s-a comportat admirabil pe întreg parcursul partidei –, sâmbătă, 26 septembrie, pe stadionul „Mircea Chivu” din Reşiţa s-au întâlnit, în etapa a V-a a Ligii a II-a, Metalul Reşiţa şi FC Caransebeş 1913, în ceea ce de ceva vreme se poate numi derby-ul Banatului.

Gazdele au început mult mai bine, şi-au masat adversarii în propria jumătate, iar în minutul 7 s-a şi înregistrat prima ocazie de gol, atunci când Szabo a pătruns pe partea stângă, a trecut de Stelicano şi a şutat năpraznic de la 14 metri, iar Pascal a dat semnalul că e în zi mare şi a respins cu un reflex de excepţie. În minutul 20, goal-keeper-ul caransebeşean a mai avut o intervenţie salutară, scoţând de sub transversală lovitura de cap a lui Szabo, din 12 metri, care a reluat excelent centrarea venită de pe dreapta, de la Chiţu.

În minutul 25, reşiţenii au beneficiat de o lovitură liberă de la 25 de metri lateral-dreapta, obţinută de Ponoran, Chiţu a centrat înalt în careu, Skraparas a reluat cu capul din dreptul punctului cu var, însă Pascal s-a întins şi a reuşit să respingă în corner. Patru minute mai târziu, acelaşi Skraparas l-a angajat perfect în adâncime pe Ponoran, portarul gugulan a ieşit în întâmpinarea sa, reşiţeanul a încercat o execuţie de fineţe pe lângă goal-keeper-ul oaspeţilor, însă mingea s-a scurs pe lângă poartă.

Pe fondul dominării aproape totale a reşiţenilor, caransebeşenii au reuşit să deschidă scorul în minutul 32, când Buşu a executat înalt o lovitură liberă de la 35 de metri, apărarea Reşiţei a respins, însă doar până la Lupu, care a reluat cu capul, din plonjon, la colţul scurt, făcând inutil plonjonul lui Zimmermann.

Şirul ocaziilor formaţiei gazdă a continuat cu ratarea lui Skraparas, din minutul 39, când acesta a preluat pe piept, în careu, o centrare de pe partea stângă, a pivotat la 8 metri, însă şutul său a lovit bara transversală, mingea căzând la câţiva centimetri de linia porţii caransebeşene, de unde a fost degajată de apărarea oaspeţilor.

Prima ocazie a reprizei a doua şi-au trecut-o în cont gugulanii, care au ieşit total schimbaţi, ca atitudine, de la vestiare, în chiar minutul 46 C. Stoica trimiţând o ghiulea de la 30 de metri, însă Zimmermann a reuşit să respingă de lângă bară. Minute bune, caransebeşenii au controlat jocul, fiind de multe ori cu fundaşii la centrul terenului.

Gazdele au avut o ocazie de restabili egalitatea în minutul 59, însă şutul lui Chiţu,  de la 22 de metri, a trecut razant cu transversala.

Golul cu numărul doi al oaspeţilor a venit imediat după introducerea în teren a lui Dragoş Săulescu, „arma secretă” a lui Giovanni Pisano, care, în minutul 77, a scăpat singur spre poarta reşiţeană, l-a driblat pe Zimmermann, ieşit să-l blocheze, a intrat în unghi, de unde a pasat în faţa porţii, iar Dumitru, singur cu toată poarta în faţă, a pus latul la patru metri, trimiţând balonul sub bară.

În minutul 79 Reşiţa putea reintra în joc, după o fază în care Stelitano l-a faultat în careu pe Szabo, „centralul” Robert Avram a dictat penalty, însă Puşcaş a executat slab, pe centrul porţii, astfel că Pascal s-a culcat pur şi simplu pe minge.

Reşiţenii au alergat după egalare, însă toate tentativele lor au fost dejucate de apărarea sigură a gugulanilor, siguranţă dată şi de cele două goluri care însemnau trei puncte de care aveau nevoie ca de aer. Doar o dată au mai pus în pericol gazdele poarta gugulană, în minutul 90+2, când Chiţu a fost faultat la 30 de metri, Guehi a bătut bine lovitura liberă, iar Pascal, care a fost „omul meciului”, a reuşit să respingă şi de această dată, cu un reflex spectaculos, de lângă bară.

Tot aşa de bine putea să fie 0-3 în faza imediat următoare, când Livan a scăpat pe contraatac singur cu portarul reşiţean, însă şutul său plasat, din marginea careului, a fost respins de Zimmermann.

„Păcat! Am pierdut trei puncte foarte uşor. De când fac meseria asta… Părerea mea e că am pierdut aceste puncte foarte, foarte uşor. Aici mă refer la prima repriză, când puteam să avem 4-1 sau 5-1 foarte uşor, adică puteam să câştigăm meciul încă din prima repriză… A fost acea fază din minutul 32, în care s-a schimbat totul. Am primit gol pe o fază fixă… Încă o dată spun, păcat! Păcat! În schimb, vreau să felicit jucătorii pentru atitudinea pe care au avut-o astăzi, ăsta este un plus, şi dacă vor continua aşa – şi trebuie să continue aşa, pentru că, aşa cum arată şi clasamentul, nu avem niciun punct –, deci dacă vor juca cum au jucat azi în primele 65, 70 de minute, părerea mea e că nu vom avea niciun fel de probleme pe viitor. Lotul e… Am avut 15 jucători la dispoziţie, am jucat cu două improvizaţii, fundaş central Feher şi Robert Cristian… Înainte de partida de azi nu am avut niciun fundaş central de meserie. Sper ca la partida viitoare să am mai mulţi jucători, în special fundaşi centrali, pentru că de ei ducem lipsă. De la mijloc în sus putem să ne mai cârpim, dar la fundaşi centrali stăm foarte prost”, a declarat la conferinţa de presă antrenorul gazdelor, Eugen Trică.

„Ştiam că ne aşteaptă un meci foarte greu, un derby, era o atmosferă deosebită în Caransebeş, suporterii, toată lumea voia să câştigăm această partidă… Din păcate, şi astăzi am suferit în primele 15-20 de minute, am întâmpinat greutăţi în a ne impune propriul joc, cel pe care îl practicăm la antrenamente şi pe teren propriu. Nu reuşim să depăşim acest blocaj pe care văd că îl acuzăm în toate meciurile. Voiam să câştigăm, mai ales că în ultimele două partide am suferit înfrângeri, ceea ce nu mi-a plăcut deloc. Până la urmă am reuşit să obţinem victoria, şi a fost cu atât mai greu cu cât Reşiţa nu avea nimic de pierdut, având zero puncte, au jucat deschis şi asta a fost marea noastră problemă azi, dar mă bucur că am câştigat. Aş vrea să mai spun că am venit la Reşiţa fără trei fundaşi centrali, astfel că a trebuit să improvizez o apărare cu Telecican şi Bogdanovici, care au răspuns foarte bine, şi aş dori să adaug că forţa noastră stă în grup, şi aşa şi trebuie să fie, fiindcă victoriile sunt realizate de către grup, şi nu de fiecare jucător în parte. Mă bucur că schimbările pe care le-am făcut – Săulescu, Suru şi F. Pisano – au adus prospeţimea de care aveam nevoie şi am reuşit să ne mărim avantajul pe tabela de marcaj”, a spus după meci Giovanni Pissano, antrenorul lui FC Caransebeş 1913.

Metalul Reşiţa: Zimmermann, Feher, C. Robert, Bloju, Liuba, Jamali Modjier (min. 62, Guehi Keaton), Puşcaş, Ponoran, Chiţu, Szabo, Skraparas; rezerve: Burtea, Săndescu, Muselin, Haiojiat, Krkelic. Antrenor, Eugen Trică.

FC Caransebeş 1913: Pascal, Telecian, Buşu, Lupu (74, Săulescu), Cârstoiu, Bogdanovici, Livan, Roman (65, Suru), Dumitru, Stelitano, Stoica (82, F. Pisano); rezerve: Birăescu, La Vecchia, Curelea, Stoichiţoiu. Antrenor, Giovanni Pisano.

A arbitrat la centru Robert Avram (Piteşti), asistat la cele două linii de Doru Claudiu Lucaciu (Cluj-Napoca) şi Marius Bălan (Dej).

Observatori: Ion Mureşan (Timişoara) şi Constantin Constantinescu (Slatina).

Sorin ROGOZ

giovanni pisano 2

resita caransebes 12