Sacralitate şi tradiţie la Caransebeş


Inspectoratul Şcolar Judeţean, Casa Corpului Didactic Caraş-Severin, Colegiul Naţional „C.D. Loga” şi Şcoala de Muzică şi Arte Plastice din Caransebeş au organizat la mijlocul săptămânii trecute, cu sprijinul Primăriei municipiului, Casei de Cultură „George Suru” şi a Bibliotecii Municipale „Mihail Halici” din urbea de pe Timiş şi Sebeş, o acţiune menită să promoveze spiritualitatea şi tradiţiile folclorice autentice ale Banatului Montan.

Manifestarea s-a desfăşurat sub genericul de „Sacralitate şi tradiţie” şi a constat în prezentarea unor expoziţii de iconografie, costume populare şi alte obiecte populare autentice. Vernisajul colecţiilor s-a derulat la Galeria de Artă „Corneliu Baba” de la parterul Casei de Cultură „George Suru”. Între participanţii la eveniment s-au aflat oficialităţi şi personalităţi culturale locale, feţe bisericeşti, cadre didactice şi numeroşi elevi.

Evenimentul cultural de astăzi se desfăşoară sub o titulatură deosebit de inspirată şi suntem bucuroşi că publicul de toate vârstele a ţinut să fie prezent în număr mare la Galeria de Artă «Corneliu Baba». Prin această activitate dorim să prezentăm cât de frumos ştim să trăim şi ce minunate sunt locurile unde ne aflăm. De asemenea, ochii ne sunt bucuraţi la vederea acestor costume populare din Banatul Montan, unele mai vechi de o sută de ani”, a declarat în deschiderea manifestării managerul Casei de Cultură, Ioan Cojocariu.

Evenimentul a fost organizat prin implicarea profesorilor Nicoleta Cozma, Sorina Jurj şi Doina Dragalina.

În cadrul expoziţiei populare s-au regăsit peste 20 de costume specifice Văii Timişului, Văii Bistrei şi Văii Almăjului, ţesute în mătase şi bumbac, precum şi alte elemente etnografice. Obiectele de îmbrăcăminte au fost descoperite de elevii şi cadrele didactice de la Colegiul Naţional „C.D. Loga” şi au fost expuse pentru a promova tradiţiile autentice din Banatul Montan.

Aceste costume populare reflectă dorul faţă de valorile culturale ale zonei, sunt amintiri despre locurile natale din Banatul Montan, iar astfel dorim să promovăm în rândul elevilor valorile care ne reprezintă. În arta tradiţională autentică ne regăsim identitatea, iar sufletul nostru se regăseşte în fiecare costum popular”, a menţionat prof. Sorina Jurj.

Expoziţia iconografică a constat în 11 creaţii realizate de prof. Nicoleta Cozma şi peste 50 de icoane realizate de elevii de ciclu gimnazial de la Şcoala de Artă din urbea de pe Timiş şi Sebeş.

Reprezentările iconografice sunt efectuate pe lemn, hârtie, carton, dar şi pe scoici. De asemenea, am folosit o tehnică inedită, de aplicare a vopselei lavabile pe sticlă, cu rezultate excelente. Elevii au făcut ramele din carton, prin amestecarea bucăţilor de ziar cu aracet şi apă, şi reflectă talentul creativ al acestora”, a spus prof. Nicoleta Cozma.

În cadrul expoziţiei, un grup de elevi de la instituţia de învăţământ organizatoare au susţinut momente lirice şi artistice de muzică de pian, sub îndrumarea cadrelor didactice Alexandrina Avramescu, Delia Pui, Ana Paica, Lucia Sferle şi Petronela Ciobotea. Astfel, tinerii au recitat din operele scriitorilor Mihail Halici şi George Suru, în ideea promovării literaturii culte locale.

Joi, 27 mai, în acelaşi cadru, a mai avut loc o şezătoare tradiţională, în cadrul căreia elevii Colegiul Naţional „C.D. Loga” au recitat poezie în grai autentic bănăţean.  

Vasi POPESCU