România se deschide la Caransebeş



La începutul acestei săptămâni, Aula Primăriei Caransebeş a fost gazda seminarului intitulat „Sănătate pentru toţi”, cu această ocazie fiind lansat proiectul „O reţea deschisă în România”. La întâlnire au participat ambasadorul Belgiei în România, Excelenţa-Sa Philipe Beke, primarul municipiului, Marcel Vela, preşedintele desemnat al Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Ionesie Ghiorghioni, membrii unei delegaţii din Belgia, reprezentanţi ai administraţiei locale şi ai Spitalelor din Caransebeş şi Oţelu Roşu. (C. Senco)

 Aula Primăriei Caransebeş a găzduit luni, 30 aprilie, seminarul cu tema „Sănătate pentru toţi”, prilej cu care a fost lansat şi proiectul „O reţea deschisă în România”. În cadrul întâlnirii, la care a participat şi ambasadorul Belgiei în România, Excelenţa-Sa Philipe Beke, membrii unei delegaţii din Belgia şi reprezentanţi ai municipalităţii, au mai fost dezbătute o serie de subiecte ale căror teme au fost legate de „Exemplu de Centru local de sănătate în Belgia”, „Managementul Spitalului în Belgia” şi „Îngrijiri medicale la domiciliu”.

După ce a prezentat asistenţei istoricul sălii şi a clădirii în care a avut loc manifestarea, primarul Marcel Vela şi-a exprimat speranţa continuării colaborării între Asociaţia De Ajutor Mutual Slatina Timiş (ADAMS), o organizaţie neguvernamentală, nonprofit, care a fost înfiinţată cu ajutorul mai multor organizaţii din Belgia şi al Fundaţiei pentru Dezvoltarea Asociaţiilor de Ajutor Mutual din România, şi administraţia publică locală din Caransebeş. „Suntem deschişi la orice iniţiativă şi parteneriat şi, în calitatea noastră de deţinători ai patrimoniului Spitalului din Caransebeş, vă mărturisesc că ne dorim să găsim o modalitate de colaborare şi susţinere a serviciilor medicale prestate aici. Din acest motiv, mi-am permis să invit la această întâlnire pe managerul Spitalului Municipal de Urgenţă, dr. Gheorghe Borcean, un bun cunoscător al sistemului de sănătate din România, vicepreşedinte al Colegiului Medicilor din România, membru al unui comitet internaţional de organizare a sistemului medical”, a mai declarat primarul Vela.

Prezent la acţiune, preşedintele desemnat al Consiliului Judeţean, Ionesie Ghiorghioni, s-a declarat satisfăcut că participă la o manifestare de asemenea importanţă, la Caransebeş, capitala Țării Gugulanilor.

În cuvântul său, dr. Gheorghe Borcean, managerul Spitalului Municipal de Urgenţă Caransebeş, a prezentat asistenţei modul de colectare şi distribuire a fondurilor pentru Sănătate, mod care, în opinia domniei-sale, a condus la subfinanţarea sistemului. De asemenea, el a făcut o prezentare a unităţii spitaliceşti pe care o conduce, care are 388 de paturi şi este deservită de 45 de medici şi aproximativ 200 de asistenţi medicali. De asemenea, dr. Borcean a ţinut să precizeze că în ţară funcţionează 42 de spitale de urgenţă în toate reşedinţele de judeţ şi în Capitală, şi încă patru spitale municipale de urgenţă, dintre care unul la Caransebeş. „Boala şi omul nu sunt mărfuri. Cred că e momentul să înţelegem acest lucru, să ne comportăm ca atare şi să le adresăm respectul cuvenit”, a mai adăugat dr. Borcean. În cadrul discuţiilor s-a mai atras atenţia asupra lipsei reprezentării, prin ONG-uri, a bolnavilor, în Consiliile de administraţie ale spitalelor din ţară, iar oaspeţii străini au prezentat modul de funcţionare a sistemului de sănătate de stat şi privat din Belgia.

Cu o zi înainte, duminică, 29 aprilie, oaspeţii belgieni au participat la seminarul cu tema „Sănătate pentru toţi”, desfăşurat la Slatina-Timiş, comună înfrăţită, în urmă cu aproape 20 de ani, cu localitatea belgiană Geel. În tot acest timp, la Slatina, ADAMS a dezvoltat un centru medical modern, care oferă servicii medico-sociale, bazându-se pe solidaritatea dintre oameni, care încurajează trecerea la un sistem autonom prin responsabilizarea tuturor membrilor. În urmă cu jumătate de an, şi la Caransebeş a fost înfiinţat un astfel de centru medical şi de îngrijire la domiciliu, cu sediul la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor, la deschiderea căruia a luat parte, de asemenea, amabasadorul Belgiei în Romania, Excelenţa-Sa Philipe Beke.

„După două zile de discuţii, dezbateri şi seminarii, deşi aveam o agendă punctuală pe cazuri şi teme de discuţii, se pare că prezenţa Excelenţei-Sale, a partenerilor belgieni, a autorităţilor din domeniul medical, am ajuns la concluzia că e nevoie de comunicare, că principiul solidarităţii este unul de bază şi că modelul implementat de noi la Slatina-Timiş trebuie multiplicat. În urma întâlnirilor, partenerii belgieni, împreună cu noi am pus la punct un grup de lucru bilateral pe tema sănătăţii”, ne-a declarat, la finalul întâlnirii, Ioan Suru, coordonatorul proiectelor ADAMS.

Carmen SENCO