RAR Auto Pass pentru maşinile deja înmatriculate în RomâniaRegistrul Auto Român va emite, de la 1 decembrie a.c., deținătorilor de autovehicule, certificatul „RAR Auto Pass”.
Documentul va fi eliberat la vânzarea mașinii, pentru a putea fi prezentat cumpărătorului, conform Legii 142 din 2023 și OMTI 210 din 2024, și se adresează mașinilor deja înmatriculate în România.
RAR Auto Pass va conține informații esențiale despre istoricul kilometrajului, dar și despre istoricul de accidente care au afectat sistemele de siguranță ale autovehiculului. Certificatul RAR Auto Pass va costa aproximativ 50 de lei, am fost informaţi de Biroul de presă al Registrului Auto Român.
La sfârșitul lunii mai a.c., aplicația RAR AUTO PASS va fi gata din punct de vedere al platformei digitale (conform termenului legal) și va fi distribuită către toate entitățile care vor completa în aceasta datele necesare eliberării certificatului RAR Auto Pass (service-uri, stații ITP, ateliere pentru inspecții tahografe și/sau limitatoare de viteză, producătorii de vehicule rutiere).
Pentru a fi colectate suficiente date astfel încât imaginea de ansamblu asupra unui vehicul să fie cât mai relevantă, este nevoie de minimum 6 luni. Prin urmare, începând cu 1 decembrie 2024, RAR va elibera, conform legii, persoanelor care vând un autovehicul, certificatul RARAutoPass, astfel încât acesta să poată fi oferit cumpărătorului în momentul tranzacției.
În certificat se vor regăsi date complexe despre istoricul mașinii respective, începând cu valoarea odometrului (kilometrajul) până la numărul de identificare al autovehiculului, data și natura evenimentelor rutiere în care a fost implicat, detalii despre avariile grave la sistemele de frânare și direcție, precum şi tipul intervenției pe vehicul (întreținere, reparație, actualizare de soft etc.).
În situația puțin probabilă în care, în momentul interogării aplicației, nu este găsită nicio informație despre un anumit vehicul, RAR va elibera gratuit un certificat de negare.
Pentru a obţine documentul, nu este nevoie ca vehiculul să fie prezentat la RAR, se mai specifică în comunicatul de presă.
Geanina LUCA