Răpiri, cătuşe şi pistoale la tâmplă, sau alba-neagra în jaful de la Oţelu Roşu?


Sâmbătă dimineaţă, un tânăr s-a prezentat la Poliţia Oraşului Oţelul Roşu şi le-a spus oamenilor legii că Petru Lupşac – cel care a reclamat, recent, că ar fi fost jefuit, din garaj furându-i-se seiful în care ţinea 370.000 de euro şi 160.000 de lei, plus bijuterii din aur, suma totală a prejudiciului fiind de aproape 18 miliarde de lei vechi –, l-a răpit şi l-a bătut în cursul nopţii trecute, încercând să-l determine să recunoască faptul că ar fi implicat în furtul petrecut la sfârşitul lunii ianuarie, în casa fostului şef al Fiscului din Oţelu Roşu. Romeo Marian Mitruţ, în vârstă de 24 de ani, le-a spus poliţiştilor că el nu are nicio legătură cu furtul şi că Petru Lupşac l-a lăsat să plece după ce l-a bătut zdravăn.

El a povestit că vineri-seară, în jurul orei 20, Lupşac şi mai mulţi indivizi care purtau cagule pe faţă l-ar fi răpit şi l-au transportat pe un câmp, într-o zonă necunoscută, unde l-ar fi bătut crunt şi ameninţat cu pistolul. Mai mult decât atât, Mitruţ susţinea că unul dintre indivizii mascaţi a tras un foc de armă, iar Lupşac l-ar fi lovit cu o bâtă peste picioare. După o bătaie cruntă, tânărul a fost abandonat pe o stradă din oraş, nu înainte de a fi ameninţat cu moartea dacă va sufla o vorbă despre acţiunea de intimidare.

Iniţial, chiar şi poliţiştilor le-a fost greu să creadă afirmaţiile lui Romeo Marian Mitruţ, dar lucrurile s-au schimbat imediat ce acesta s-a prezentat la audieri însoţit de avocatul Cosmin Bolosin. Tânărul pe care Lupşac şi oamenii lui l-au privat de libertate a povestit în cel mai mic detaliu clipele de coşmar prin care a trecut. „Mi-a spus că am groapa pregătită, că mi-e deja săpată şi că mă poate duce să o văd, că lopeţile sunt încă acolo. Mai spunea că îi omoară pe toţi şi îi îngroapă pe râu, că are locuri pregătite pentru toţi”, a mărturisit Mitruţ.

Conform spuselor localnicilor din Oţelu Roşu, se pare că ar exista martori care au văzut momentul în care tânărul ar fi fost luat cu maşina, dar şi când a fost abandonat pe o stradă lăturalnică.

„Clientul meu mi-a spus că a fost luat din Oţelu Roşu şi dus într-o pădure, i s-au pus cătuşe la mâini, a fost amininţat cu un pistol şi lipsit de libertate, o infracţiune destul de gravă, care se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 15 ani. A fost lipsit de libertate pentru o perioadă lungă de timp. Fostul şef de Fisc i-a cerut tânărului să-i spună cine i-a furat banii şi i-a oferit o sumă dacă-i divulgă cine sunt autorii furtului”, a declarat avocatul Cosmin Bolosin.

În scenă intră şi cumnatul păgubitului

Încurajat că până la urmă cineva a spart gheaţa declaraţiilor, a mai apărut un tânăr care s-a arătat dispus să vorbească despre ceea ce se întâmplă în această poveste, care pare decupată dintr-un film cu gangsteri şi în care păgubitul a început, practic, o anchetă pe cont propriu. Este vorba despre cumnatul lui Petru Lupşac, fratele Cristinei Lupşac. Ovidiu Mihăiescu a vorbit despre calvarul prin care trece de când s-a descoperit dispariţia seifului de o tonă, plin cu bani, mai ales că, încă de la început, el a fost principalul suspect. „Am fost audiat zeci de ore, m-au terminat psihic, stau numai în casă de ruşine şi rezist numai cu medicamente. Sunt considerat principalul suspect, dar eu nu ştiu absolut nimic, nu aş fi putut să-i fac aşa ceva surorii mele, care m-a ajutat de fiecare dată când am avut nevoie”. Tânărul a mai declarat că, în cursul zilei de vineri, deci anterior celor trăite de Romeo Marian Mitruţ, a fost ameninţat şi el cu arma de către Petrică Lupşac. „M-a chemat la el în maşină, mi-a cerut să-i spun ce ştiu despre seif, după care a scos un pistol şi mi-a arătat că are încărcătorul plin. Am văzut că mai avea în maşină şi nişte cătuşe… M-a lăsat să plec, dar mi-a spus că nu mă prinde Anul Nou şi că din acel moment lucrează pe cont propriu”.

Apar primele probe

În cursul zilei de sâmbătă, existau informaţii conform cărora Petru Lupşac ar fi fost audiat de oamenii legii. În plus, maşina Dacia Logan, cea cu care Romeo Marian Mitruţ a declarat că ar fi fost răpit şi era parcată în faţa casei fostului şef al Fiscului din Oţelu Roşu, ar fi fost percheziţionată de poliţişti, aceştia încercând să coreleze povestea tânărului cu probele pe care le-au adunat pe parcursul zilei.

Din surse neoficiale, reporterii de la Express de Banat au aflat că poliţiştii ar fi găsit în maşina bugetarului un aparat cu electroşocuri. Duminică, Mitruţ a identificat locul în care spunea că s-au întâmplat evenimentele din noaptea de vineri spre sâmbătă. „Am căutat peste tot. Am aflat de o zonă după Glimboca, unde, din câte am înţeles, părinţii lui au o casă, ceva livadă. Acolo am găsit casa la care m-au dus vineri seară. Se văd urme de maşină, urme de paşi şi chiar semne pe gratiile de care m-a legat cu cătuşele. Am identificat imediat locul, am recunoscut copacii, scările pe care m-a pus şi ţigla spartă de pe jos”, a spus Romeo Mitruţ.

Conform anchetatorilor, la faţa locului se văd şi urme proaspete de roţi de maşină, semn că este posibil ca Lupşac să fi ajuns înaintea poliţiştilor la locul răpirii, de unde să mai fi şters din urme. De asemenea, anchetatorii au căutat glonţul pe care fostul şef de la Fisc l-ar fi tras pentru intimidare, conform declaraţiei tânărului.

Mitruţ o dă la pace cu Lupşac

În acest moment are loc lovitura de teatru. După ce duminică-seară i-a condus pe oamenii legii la locul unde afirma că a fost sechestrat, bătut şi ameninţat cu o armă de foc, Romeo Mitruţ şi-a schimbat radical poziţia. Luni-dimineaţă, el ar fi trebuit să se întoarcă la faţa locului, pentru ca poliţiştii să caute cu un detector de metale glonţul care ar fi fost tras în seara de vineri. Nu s-a mai întâmplat aşa, pentru că, în mod inexplicabil, tânărul de 24 de ani a anunţat că îşi retrage plângerea făcută împotriva lui Petru Lupşac şi a celorlalţi indivizi necunoscuţi. În acel moment, Cosmin Bolosin, avocatul lui Mitruţ, a depus cererea prin care renunţa la a-l mai reprezenta pe tânărul agresat. „Am fost la Poliţia municipiului Caransebeş, unde am depus rezilierea contractului cu Romeo Mitruţ, pentru că, discutând cu acesta, am înţeles că vrea să-şi schimbe poziţia avută până acum. În acest caz, cred că munca de avocat pe care am depus-o în acest dosar, în sensul administrării probelor, se duce de râpă. Prin urmare, am hotărât personal să reziliez contractul de asistenţă juridică. Astăzi (luni – n.a.), la Poliţia Caransebeş s-a deplasat o amplă echipă judiciaristă de la Reşiţa, pentru a elucida starea de fapt. Consider că Poliţia îşi va face datoria în acest dosar, chiar dacă clientul meu încearcă să-şi schimbe declaraţiile”, a declarat Cosmin Bolosin.

Contactat de reporterii Express de Banat, Romeo Mitruţ şi-a motivat gestul. „Nu am mai fost cu Poliţia niciunde. Voi merge la Poliţie să semnez un proces-verbal. Îmi retrag plângerea, pentru că ne-am împăcat. Voi spune că ne-am împăcat şi gata”, a afirmat Mitruţ. Întrebat dacă a fost contactat de Petru Lupşac, tânărul a spus: „Nu m-a căutat, nu ne-am întâlnit, ne-am împăcat pur şi simplu”.

N-a fost înscenare! Am acte pentru fiecare leu!”

Pentru că, până acum, despre hoţi nu se ştie mai nimic, Petru Lupşac se teme că, până îi va prinde Poliţia, aceştia îi vor cheltui toţi banii, motiv pentru care a şi declanşat această anchetă pe cont propriu.. „Timpul trece şi banii se cheltuie. Dacă Poliţia îi va găsi mai repede pe hoţi, voi mai recupera ceva din bani, dacă o mai lungeşte, nu cred că voi mai recupera nimic, fiindcă e normal că hoţii să cheltuiască banii”, a declarat fostul şef al Fiscului din Oţelu Roşu. În tot acest timp, se vehiculează tot mai mult ideea că totul a fost o înscenare pusă la cale tocmai de Petru Lupşac. „Ce înscenare? Era bine să fie înscenare, dar în niciun caz nu este asta. Doar nu eram nebun să fiu nevoit să dau acum explicaţii . Care era, la urma-urmei, rostul unei înscenări? Nu am datorii, nu am nicio problemă cu nimeni”, a mai spus păgubitul.

Luat la întrebări în privinţa sumelor uriaşe de bani din seif, Petru Lupşac s-a arătat liniştit, declarând că are documente pentru fiecare leu furat de hoţi. „Mulţi vorbesc prostii… Într-adevăr, am avut mulţi bani, dar am şi documente pentru ei. Banii erau în regulă, erau obţinuţi pe cale legală, erau ai societăţii pe care o administra soţia, deci nu este nicio problemă în această privinţă. Dacă voi fi chemat de cineva, la un moment dat, voi arăta şi documentele. Banii sunt ai societăţilor comerciale, o parte, iar cealaltă parte sunt ai familiei, deci nu există nicio problemă în acest sens. Ei mă tot bagă în oală că sunt bugetar şi că de unde am atâţia bani. Am explicat de unde”, a mai spus Lupşac

 

Sonia BERGER

Bogdan NAUM