Gheorghe Magas – un nobil rătăcit la începutul mileniului III


Ziua în care prof. Gheorghe Magas ar fi împlinit 67 de ani a fost comemorată la Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă, într-un mod special. Mai exact, a fost vernisată expoziţia „Remember Gheorghe Magas”. Aceasta cuprinde cărţi, fotografii, reviste, tablouri, insigne, ce au aparţinut regretatului profesor şi donate acum Muzeului de către sora acestuia, Gligheria Popovici.

„Vreau să-i mulţumesc doamnei Popovici pentru încrederea avută în instituţia noastră. Biblioteca ce ne-a fost donată va reprezenta «Fondul Gheorghe Magas», fond pus, de asemenea, cu generozitate la dispoziţia instituţiei noastre. Astăzi, 13 februarie, ar fi fost ziua lui Gheorghe Magas, când ar fi împlinit 67 de ani. Dumnezeu să-l ierte!”. Cuvintele îi aparţin directorului Muzeului, dr. Adrian Ardeţ, şi au fost rostite în deschiderea manifestării, fiind urmate de păstrarea unui moment de reculegere.

La rândul lui, primarul Marcel Vela a spus că tristeţea şi dezamăgirea pentru faptul că astăzi Gheorghe Magas nu mai este printre noi sunt atenuate de inaugurarea sălii ce-i poartă numele. „Oprim acum timpul în loc şi, de acum înainte, orice cetăţean va intra aici va evoca viaţa istoricului, inspectorului, profesorului, consilierului judeţean, consilierului local Gheorghe Magas. Am tristeţea şi neîmpăcarea că, de la o banală fractură, el a ajuns să plece în lumea celor drepţi. Păcat că a murit aşa tânăr, de la un accident banal, cu care eu nu mă voi împăca niciodată, în sensul în care eu cred că ar fi putut fi salvat. Era un om meticulos, cu umor, talent, carismă, dar, dincolo de aceste calităţi publice şi educaţionale, mai avea una, care îl ridica deasupra celorlalţi: Gheorghe Magas era un nobil rătăcit la începutul mileniului III, un om elegant şi un om aparte. Prin tot ceea ce a făcut, cred că, de fapt, este acum, aici, printre noi”, a mai adăugat primarul.

Prezent la manifestare, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Ionesie Ghiorghioni, a rememorat anii în care ziua de 13 februarie era sărbătorită cu bucurie. „Îmi permit să sugerez ca anual, la 13 septembrie, aici, la Caransebeş, să ne revedem în această sală care îi va purta numele”, a propus Ghiorghioni.

De la manifestare nu putea să lipsească dr. Nicolae Grindeanu, inspector şcolar general-adjunct, fost director al Liceului Pedagogic din Caransebeş, locul unde şi-a desfăşurat prof. Gheorghe Magas cea mai mare parte a activităţii. Nicolae Grindeanu a declarat încă de la început că nu şi-a dorit să participe la un asemenea eveniment şi că nici nu s-a gândit vreodată că aşa ceva se va întâmpla. „L-am cunoscut îndeaproape pe Ghiţă Magas, şi despre el nu se poate vorbi decât la superlativ. A fost omul care, pentru fiecare funcţie pe care a ocupat-o, şi-a dat tot ce a avut el mai bun”, a mai adăugat Grindeanu, care a rememorat apoi o serie de episoade trăite alături de profesorul comemorat.

Cei prezenţi au vizitat apoi expoziţia, care le-a fost prezentată de muzeograful Carmen Neumann. „Avem datoria să ne aplecăm mereu asupra trecutului, să ne înţelegem şi să ne recunoaştem valorile. Obişnuim să aducem elogii personalităţilor care au trăit cu mulţi ani în urmă. Asta nu înseamnă că nu am avut şansa de a avea asemenea oameni mari şi în preajma noastră. Un asemenea om a fost şi Gheorghe Magas”, a spus Carmen Neumann în debutul prezentării.

Carmen SENCO