„R.I.S.C.”-ul de a veni la scoala de placere


risc 1 risc 2Educaţia nu se face doar în bănci, cu gura închisă şi ochii plecaţi. Există un loc în Caransebeş în care materia greoaie şi interminabilă este împletită cu jocuri şi activităţi plăcute copiilor, unde elevii vin cu plăcere, fiindcă au găsit acolo altceva decât la şcoală, iar ei se simt acceptaţi aşa cum sunt, copii cu bune şi cu rele.

Din dorinţa de a diminua eşecul sau abandonul şcolar, Organizaţia pentru Strategii şi Programe de Dezvoltare, finanţată de TMD Friction Caransebeş, a implementat un program de sprijin pentru elevii din clasele V-VIII din cele două colegii ale municipiului Caransebeş, numit generic R.I.S.C.: Responsabilitate, Implicare, Şcoală, Comunitate.
Programul este bazat atât pe educaţia formală, cât mai ales pe cea non-formală, şi are ca scop dezvoltarea unui mecanism de sprijin pentru elevii aflaţi într-o situaţie de risc. Elevii înscrişi în acest program beneficiază de ajutor la materiile principale, limba română şi matematica, de ateliere pentru dezvoltarea abilităţilor de viaţă, dar şi de o masă caldă gratuită. Totodată, prin programul Big Brother, elevii claselor de gimnaziu interacţionează cu cei de liceu, care îi ajută pe cei mici la diverse materii complicate, cum ar fi fizica sau chimia. Copiii beneficiază şi de asistenţa unui specialist psiholog, care organizează şedinţe de consiliere în special pentru copiii ai căror părinţi nu sunt lângă ei sau au probleme de adaptare la şcoală.

Fiindcă programul se bazează foarte mult pe dezolvarea inteligenţelor multiple şi în special pe cea emoţională, copiii sunt încurajaţi să participe la activităţi desfăşurate în comunitate, pentru a li se consolida spiritul civic şi pentru a socializa fără teama de respingere. Astfel, câţiva dintre elevii de clasa a VII-a au participat, alături de colegi mai mari din şcoala lor, Clubul Impact Vox din Colegiul „Loga”, la o activitate de dans în stradă, flash mob, şi au declarat că, de când participă la programul R.I.S.C., sunt mai siguri pe ei şi reuşesc să se integreze cu uşurinţă în alte grupuri alături de care să facă ceva constructiv. În perioada următoare, ei vor participa şi la o acţiune de ecologizare în cartierul Nord, unde locuiesc majoritatea dintre ei, acţiune iniţiată de ONG-urile din municipiu. Colegii lor mai mici vor participa la un alt tip de activitate, „Hai pe net!”, organizată la Colegiul „Traian Doda”, în care li se va explica faptul că internetul nu este un loc foarte sigur pentru copii şi că computerul nu este doar pentru jocuri.

Elevilor de clasa a VII-a şi a VIII-a li se face periodic îndrumare şcolară şi profesională şi aşteaptă cu nerăbdare vacanţa mare, când vor fi implicaţi într-o activitate de tip „job shadowing” la finanţatorul programului, TMD Friction.

Prin efortul comun al tuturor celor implicaţi în program – cadre didactice, părinţi, parteneri şi elevi –, copiii vor învăţa în timp să-şi organizeze eficient timpul liber, să iniţieze proiecte personale şi de grup care să le dezvolte personalitatea şi competenţele socio-emoţionale, vor învăţa să se respecte reciproc, să aibă încredere în sine şi în ceilalţi, să se sprijine la nevoie ca o micro-comunitate puternică şi unită. Atmosfera de lucru este întregită de un mediu prietenos, în care fiecare părere contează, se pot exprima liber şi, ceea ce este cel mai bine, conform declaraţiilor lor, sunt ascultaţi cu adevărat şi de cei de vârsta lor, dar şi de adulţii cu care lucrează.

Programul se desfăşoară cu ajutorul unor cadre didactice de la Colegiile Naţionale „C.D. Loga” şi „Traian Doda”, dar şi cu ajutorul altor parteneri: Societatea Femeilor Ortodoxe, Episcopia Caransebeş şi Club Montan Caransebeş.

Sonia BERGER