„Caritas” face acte de… caritate


În Comitetul Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice din judeţul Caraş-Severin, a fost făcută o informare privind îngrijirile socio-medicale, Federaţia „Caritas” prezentând o informare privind serviciul de îngrijire a persoanelor vârstnice din Caransebeş, la domiciliu.

Serviciul de îngrijire la domiciliu pentru persoane vârstnice din Caransebeş are în evidenţă 50 de persoane.

În cadrul Serviciului îşi desfăşoară activitatea şase persoane, dintre care trei asistenţi medicali, două îngrijitoare de bătrâni şi un asistent social care face voluntariat 4 ore pe zi. De asemenea, Serviciul dispune de trei maşini pentru deplasarea la domiciliul beneficiarilor.

Programul este între orele 8-16, de luni până vineri. Programul la sediul Serviciului este de luni până vineri, între orele 8-9, iar restul programului la domiciliul beneficiarului. Tot la sediu se completează actele necesare dosarului fiecărui pacient, şi se oferă cărucioare, ajutoare de mers, cârje, paturi pentru bolnavi etc., pentru persoanele cu dizabilităţi. La sediu se prezintă şi persoanele care necesită ajutor, pentru întocmirea actelor şi luarea în evidenţa Serviciului.

Serviciul de îngrijire la domiciliu pentru persoane vârstnice din Caransebeş este adaptat nevoilor individuale ale fiecărui beneficiar şi permite continuitatea îngrijirii bolnavului în mediul său familial, prin asigurarea unui grad maxim de independență funcţional.

Se oferă servicii de bază ale vieţii zilnice: ajutor pentru igienă corporală; servicii instrumentale ale vieţii zilnice: efectuarea de cumpărături, activităţi de menaj, însoţirea în mijloacele de transport, facilitarea deplasării în exterior, companie, activităţi de petrecere a timpului liber, procurarea hranei calde şi transportul la domiciliul bolnavului; servicii sociale: efectuarea anchetelor sociale la domiciliul fiecărui beneficiar, informare şi consiliere socială oferită atât acestora, cât şi apărţinătorilor, oferire de cadouri la sărbătorile mari de peste an – Crăciun şi Paşte; servicii de îngrijire medicală (pe baza prescripţiei medicale): monitorizarea parametrilor fiziologici, injecţii, pansamente, prevenirea şi tratamentul escarelor de decubit, prevenirea complicaţiilor venoase, pulmonare şi osteo-musculo-articulare.

De aceste servicii pot beneficia persoanele vârstnice cu domiciliul/reşedinţa în localitatea Caransebeş şi în comunele apropiate, persoanele cu probleme sociale, persoanele cu probleme de abuz şi neglijare, cele bolnave sau dependente şi cu dezabilităţi.

Finanţarea Serviciului de îngrijire la domiciliu pentru persoane vârstnice din Caransebeş se realizează din donaţii de la partenerii din Germania şi de la Surorile Franciscane din Caransebeş, din subvenţii de la stat – 15.386 de lei pentru anul 2018, pentru 30 de pacienţi, din colaborarea cu Primăria Caransebeş – 45.000 de lei anul acesta, precum şi din contribuţia beneficiarilor, doar pacienţii care au venituri mai mari de 800 de lei plătind 1%pe lună, cei care depăşesc 1.400 de lei achitând 2%. Majoritatea pacienţilor, având însă venituri mici, se bucură de servicii gratuite.

Geanina LUCA