Proiectele Aquacaraş, inundate de contestaţii


În cursul săptămânii trecute, conducerea SCAquacaraş SA a susţinut o conferinţă de presă în cadrul căreia a făcut o informare privind investiţiile în sistemele de alimentare cu apă, tratarea apelor uzate şi canalizare,finanţate din fonduri ale Uniunii Europene.

În calitate de operator regional al serviciilor de apă şi canalizare în judeţul Caraş- Severin, societatea a derulat, derulează şi va derula astfel de investiţii. Prima mare investiţie a fost Măsura ISPA 2005/RO/16/P/PE/003 – „Îmbunătăţirea alimentării cu apă potabilă, canalizare şi epurare ape uzate în judeţul Caraş-Severin”.

Prin această Măsură au fost investiţi, conform Memorandumului de Finanţare, 65,7 milioane de euro, din care 67% reprezintă finanţare ISPA nerambursabilă, 25% reprezintă contribuţia autorităţilor locale – în speţă a Consiliilor locale –, prin împrumut de la Banca Europeană de Investiţii, restul de 8 procente fiind sprijin financiar de la Guvernul României. Această Măsură a presupus un contract de Asistenţă tehnică şi supervizare, unul de Achiziţie echipamente şi patru contracte de Lucrări.

Prima parte fiind Programul ISPA care s-a terminat în 2013, noi considerăm că a fost un program care s-a finalizat cu un succes, mai ales prin faptul că ne-am încadrat în termene şi în finanţare, şi cred că abia de la sfârşitul anului trecut sau chiar de anul acesta au început să se vadă rezultatele investiţiilor făcute, cu precădere în Reşiţa, dar şi în municipiul Caransebeş şi în celelalte oraşe. La Reşiţa a fost făcută însă cea mai mare investiţie, aici fiind construite două noi obiective – Uzina de Apă şi Staţia de Epurare –, cred că se observă că au crescut, categoric, parametrii calitativi ai apei tratate, ai apei de la robinet, precum şi calitatea – ca să zic aşa – a apei deversate din Staţia de Epurare. Cu alte cuvinte, eu cred că îndeplinim aproape în totalitate toate normele europene vizavi de calitatea apei, atât a celei tratate, menajere, cât şi a apelor uzate”, a spus Anatoli Liber, directorul general al SC Aquacaraş SA.

A doua investiţie finanţată din fonduri UE, aflată în implementare, este proiectul „Modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Caraş-Severin”. Obiectivul acestuia îl constituie reabilitarea şi extinderea sistemului de alimentare şi tratare a apei şi sistemului de colectare şi epurare a apei uzate în aglomerările Reşiţa, Caransebeş, Bocşa, Moldova Nouă, Oţelu Roşu, Oraviţa, Anina şi Băile Herculane.

Proiectul constă în principal în măsuri de extindere şi reabilitare a conductelor de aducţiune, a sistemelor de distribuţie a apei, inclusiv staţii de pompare, rezervoare şi staţii de tratare a apei potabile, construirea de staţii de clorinare, precum şi reabilitarea şi extinderea sistemului de ape uzate, inclusiv staţii de pompare a apelor uzate şi construirea staţiilor de ape uzate. Valoarea totală a proiectului este de 107,9 milioane de euro

Aplicaţia prevede un număr total de 12 contracte de Lucrări, un contract de Asistenţă tehnică pentru managementul proiectului, unul de Asistenţă tehnică pentru supervizarea lucrărilor aferente proiectului şi un contract de Audit financiar.

Din cele 12 contracte pe care le-am avut în licitaţii, opt au fost deja semnate, atribuite, celelalte patru însă au rămas în evaluări, în contestaţii, şi nu putem spune exact când se vor finaliza, pentru că acest lucru nu mai depinde de noi, ele sunt la Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor, la Curtea de Apel, şi nu putem să spunem un termen la care s-ar putea finaliza, cu toate că eforturile pe care le-a făcut societatea noastră, de-a lungul timpului, pentru a grăbi tot ceea ce ţinea de noi, au fost extraordinare, deoarece termenele sunt foarte scurte, faza finală de execuţie pe fondurile de coeziune, de exemplu, este decembrie 2015”, a mai spus Anatoli Liber.

La rândul său, Dan Petrescu, director executiv al Aquacaraş SA, a adăugat: „În 24 august 2012 a fost semnat contractul de finanţare pentru faza fondurilor de coeziune, pe o perioadă ce se întinde până în 2015, în valoare de aproximativ 108 milioane de euro. Această finanţare presupunea trei contracte de Servicii şi 12 contracte de Lucrări. Cele trei contracte de Servicii au fost contractul de Audit financiar, cel de Asistenţă tehnică pentru managementul de proiect şi contractul de Asistenţă tehnică de supervizare. Din cele 12 contracte de lucrări au fost semnate opt, patru contracte sunt în faza în care pentru trei dintre ele s-a decis câştigătorul, dar este contestat şi se aşteaptă deciziile CNSC şi Curţii de Apel, cum s-a mai întâmplat şi la celelalte opt contracte semnate, iar cel de al patrulea s-ar putea să fie anulat, tot din cauza contestaţiilor, şi atunci e posibil să se reia licitaţia. Dacă acestea se vor semna în timp util, încă avem şanse să ne încadrăm în perioada de finanţare. Dacă nu, vom face demersuri să putem continua finanţarea pe POS 2”.

Seria investiţiilor va continua cu etapa a doua – POS 2, „Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţul Caraş-Severin, în perioada 2014-2020”.

Proiectul se află în stadiul de elaborare a Cererii de Finanţare pentru pregătirea Asistenţei Tehnice. Valoarea estimată a investiţiilor necesare este de 139,3 milioane de euro.

Planul de investiţii prioritare cuprinde aglomerările urbane ale judeţului, precum şi aglomerările rurale Teregova, Topleţ, Mehadia, Berzovia, Băuţar, Grădinari, Ticvani, Greoni, Cârnecea şi Secăşeni.

Scopul acestor investiţii, au mai spus reprezentanţii conducerii SC Aquacaraş SA, este îmbunătăţirea stării tehnice a reţelelor de distribuţie şi a reţelelor de canalizare, în conformitate cu standardele europene, asigurarea populaţiei cu apă potabilă de calitate adecvată, conformă cu legislaţia românească şi cea europeană, creşterea gradului de conectare la reţelele de distribuţie şi la reţelele de canalizare, precum şi asigurarea conformării aglomerărilor la cerinţele stabilite de legislaţia românească şi cea europeană în ceea ce priveşte evacuarea apelor uzate.

Bianca METEŞ