„Primăvara tinerelor talente”


Aşa s-a numit spectacolul festival” care s-a desfăşurat în frumosul oraş de mineri Bălan, judeţul Harghita. Manifestarea a avut ca scop promovarea actului artistic de calitate, practicat de tinerii artişti care provin din rândul elevilor şi studenţilor din judeţul Harghita şi din judeţele partenere, respectiv Mureş, Bistriţa-Năsăud, Alba şi Suceava. În prezenţa a peste 250 de spectatori, dintre care 85 la sută au fost numai tineri, timp de aproape 3 ore, pe scena Casei de Cultură de aici s-a cântat muzică uşoară, muzică folk, au avut loc demonstraţii de dans modern, dans sportiv, dans oriental, dar n-au lipsit nici cântecele şi jocurile populare. Am fost foarte impresionat de numărul mare al participanţilor, 27 de solişti sau formaţii, care aveau în componenţa lor de la 1 la 5 membri, suitele de jocuri populare fiind formate din 6-8 perechi, precum şi de calitatea interpreţilor. Am remarcat că toţi s-au prezentat bine şi foarte bine, ba, mai mult, o parte dintre aceşti tineri pot concura la orice festival din ţară, la categoria lor de vârstă. M-am simţit şi eu mai tânăr în aceste trei ore, când spectatorii fredonau melodiile artiştilor de pe scenă, în tot acest timp existând un dialog permanent şi o atmosferă incendiară în sală. Am văzut că tinerii sunt dornici de cultură, numai că azi”, în general, le dăm mai puţin posibilitatea tinerilor să se manifeste şi nu le asigurăm suficiente condiţii pentru aceasta.

Dintre cele 27 de puncte cuprinse în program, am spus că toate mi-au plăcut, dar aş evidenţia totuşi Formaţia de jocuri populare a Centrului Cultural Voslăbeni, care a încântat privirile prin eleganţa şi măiestria executării mişcărilor dansului, creând prin aceasta emoţii şi permiţând descătuşarea unor simţiri, Formaţia Anonymus”, din Bălan, cu un dans modern, dans de societate interpretat de Cosmin Molnar şi Diana Pop, din Topliţa, dans oriental interpretat de Irina Deac, din Sărmaş. La dans modern mi-au plăcut toate formaţiile din Bălan, la muzică folk Andreea Suciu – Andreea Balog, din Miercurea Ciuc, Iuliana-Dobria, Mihaiela Crăciun, din Bălan, la muzică uşoară Mălina Cioloca, din Topliţa, şi Isabela Savu, din Ghiorghieni, de asemenea două micuţe stele, gemenele Bianca şi Larisa Stratulat, din Bălan, la muzică populară Iuliana Crăciun şi Diana Boţoni, din Bălan, şi Irina Deac, din Sărmaş. Venit din nordul Moldovei cu vocea sa caldă – o minune de copil –, Valentin Bertea din Fălticeni, deşi micuţ, dar cu performanţe mari şi câştigător al mai multor festivaluri folclorice, participant la Tezaurul Folcloric, a încântat publicul spectator. De când îl cunosc pe Valentin, pot să spun că a crescut calitativ din punct de vedere muzical, an de an.

Am văzut multe spectacole date de tineri, dar ce s-a prezentat aici a fost ceva aparte atât prin diversitate cât şi calitate. Merită felicitaţi toţi cei care s-au implicat în organizarea acestui spectacol şi în mod deosebit preşedintele de la Asociaţia Centrul Cultural Ardealul Subcetate, prietenul meu Viorel Ciubîcă, cel care de fiecare dată, în asemenea momente, se implică din toate puterile.

În ziua spectacolului a fost organizată o expoziţie cu vânzare, intitulată Artizanat Handmade”, a artistei Mariana Roşca.

Organizatorii acestei manifestări au fost Consiliul Judeţean Harghita, Centrul Cultural Judeţean Harghita, Asociaţia Centrul Cultural Ardealul Subcetate, având în parteneriat Centrul Cultural Topliţa, Primăria şi Consiliul Local Bălan, Inspectoratul Şcolar Judeţean Harghita. Parteneri media: Ziarul Informaţia Harghitei, Ziarul Caraş-Severinul în 7 zile, TV Kenala, din Bălan.

Ştefan ISAC