Preot nou la Turnu Ruieni


În Duminica Înfricoşatei Judecăţi, Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian al Caransebeşului a sfinţit altarul bisericii şi a instalat noul preot al parohiei Turnu Ruieni, din protopopiatul Caransebeş.

Aflată la poalele Muntelui Mic, parohia Turnu Ruieni este o comunitate ortodoxă cu tradiţie în Banatul Montan, bucurându-se până astăzi de mărturia acestor tradiţii prin vestigiul „Turnul lui Ovidiu”, care datează din anul 1457. Localnicii spun că Turnul a fost construit ca protecţie împotriva turcilor, în secolul al XIV-lea, însă istoricii cred că e de pe vremea romanilor, deoarece în apropiere au fost descoperite artefacte romane. Există şi o legendă care leagă turnul de faimosul poet roman Ovidiu, despre care se crede că a trecut pe aici. S-a sugerat şi că acesta ar fi locul unde poetul a murit.

La ceas de sărbătoare, Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian a poposit în mijlocul credincioşilor pentru a împlini lucrarea arhierească de sfinţire a jertfelnicului, distrus aproape în totalitate din cauza infiltraţiilor de apă. De asemenea, Preasfinţia Sa a hirotonit întru preot pe diaconul Petru Cristian Ciric, care va sluji în această parohie, prin ieşirea la pensie a preotului Nicolae Puiulescu.

Cu acest prilej, Ierarhul a ţinut un cuvânt de învăţătură, în finalul căruia a mulţumit părintelui Nicolae Puiulescu pentru frumoasa activitate pe care a desfăşurat-o în parohia Turnu Ruieni în cei aproape 30 de ani de slujire. Ierarhul a prezentat deopotrivă pe noul slujitor credincioşilor, cerându-le să-l urmeze pe mai departe şi să fie alături de Biserica strămoşească.

În încheierea serviciului religios, potrivit tradiţiei Bisericii Ortodoxe, toţi credincioşii au trecut prin faţa sfintei mese şi s-au închinat înaintea sfântului jertfelnic.

Liviu DINU