Floare Ivaşcu, din Soceni, sărbătorită la 100 de ani


Centrul de Zi pentru Persoane Vârstnice din Soceni a găzduit vineri, 15 ianuarie, un eveniment unic în istoria comunei Ezeriş, administraţia locală sărbătorind-o pe Floare Ivaşcu, ea fiind prima persoană din localitate care a atins venerabila vârstă de 100 de ani. Cu acest prilej, Consiliul Local Ezeriş i-a acordat centenarei titlul şi diploma de „Cetăţean de onoare” al comunei. La eveniment au participat primarul Ioan Rusu, reprezentanţi ai administraţiei locale, precum şi rudele şi vecinii sărbătoritei.

E greu să pronunţi cifra 100… Dar să trăieşti 100 de ani… Noi, Consiliul local şi Primăria Ezeriş, ne-am gândit să marcăm acest moment, când Maica Floare Ivaşcu a împlinit această venerabilă vârstă, acordându-i diploma de «Cetăţean de onoare» al comunei, precum şi oferindu-i un tort, un buchet de flori şi o sumă modică de bani, la acest ceas aniversar, ea fiind o persoană care s-a născut în vremea Imperiului Austro-Ungar, în 1916, a trăit sub câteva regimuri, a prins deci războaie şi vremuri grele, a prins şi democraţia originală pe care o trăim de 26 de ani încoace, partea complicată a acestei poveşti fiind legată de mine, deoarece trebuie să recunosc că Maica Floare a fost a doua mea bunică”, a spus primarul Iona Rusu, stăpânindu-şi cu greu emoţiile.

Conform spuselor edilului comunei Ezeriş, chiar dacă nu se trage dintr-un neam de oameni longevivi, Maica Floare a atins această vârstă datorită faptului că a muncit toată viaţa în gospodărie şi la câmp, dar a şi mâncat sănătos şi natural. La 100 de ani, bătrâna citeşte din Biblie fără ochelari şi chiar a recitat o poezie pe care a învăţat-o pe când era elevă în… şcoala primară. Din păcate pentru ea, este nevoită să umble în scaun cu rotile fiindcă, în urmă cu trei ani, a căzut şi şi-a fracturat şoldul. „Încă de-acum vreo 20 de ani, eu ziceam că Maica prinde suta. Să vedeţi voi că aşa se-ntâmplă!”, ne-a mai spus Ioan Rusu, şi timpul i-a dat dreptate.

A avut o viaţă grea, a rămas văduvă la 34 de ani, a trebuit să se descurce cu noi, fetele, până m-am căsătorit eu. E lucidă, doar atât că a căzut şi nu se mai poate folosi de picioare. Eu o îngrijesc, dar şi eu sunt bolnavă… Să m-ajute Dumnezeu să pot să am grijă de ea în continuare. Eu stau cu soţul şi ne ajutăm unul pe altul. Când e cald, o scot afară, cu căruciorul…”, ne-a spus Maria Micloşină, în vârstă de 79 de ani, una dintre cele trei fete ale Maicăi Floare.

Sonia BERGER