Prea cald, chiar şi pentru luna lui Cuptor!


Şi caransebeşenii fac faţă cu dificultate zilelor cu temperaturi de peste 35 de grade Celsius şi aer irespirabil. Din nefericire, odată cu vremea caniculară apar şi problemele, oamenii resimţind pe propria piele temperaturile foarte ridicate şi disconfortul termic. Valul de căldură extremă a fost provocat de o explozie solară masivă, înregistrată la sfârşitul săptămânii trecute de mai mulţi sateliţi ai NASA. Explozia a eliberat o cantitate uriaşă de energie, care a fost propulsată spre Pământ.

În urbea de pe Timiş şi Sebeş, izvoarele-monument cu apă potabilă au fost luate cu asalt, acestea având un rol foarte important pentru confortul caransebeşenilor.

Pentru evitarea incidentelor datorate caniculei, medicii îi sfătuiesc pe cetăţenii care se înscriu în categoria celor cu grad de risc, precum bătrânii, bolnavii cronici, dar şi copiii, să evite pe cât posibil să iasă din casă între orele 11-17. De asemenea, ca şi măsuri de protecţie, sunt obligatorii cremele cu protecţie solară şi hainele vaporoase, duşurile dese, consumul a cel puţin doi litri de apă, precum şi evitarea mâncărurilor cu grăsimi, alcoolul sau cafeaua.

Totodată, societăţile comerciale sunt obligate să le asigure pauze angajaţilor în locuri răcoroase, să le reducă programul de muncă şi să le distribuie apă. (L. Dinu)