Clinică de recuperare oncologică, în Caraş-Severin


Recent, la Slatina Nera a avut loc slujba de sfinţire a locului în care urmează să fie construită prima clinică de recuperare oncologică din ţara noastră, oficiată de P.S. Lucian Mic, Episcopul Caransebeşului.

Iniţiatorul proiectului, medicul Pavel Chirilă, a declarat că România nu stă tocmai bine la statisticile privind acest capitol, având cea mai mare mortalitate din Europa în ceea ce priveşte cancerul. „Lupta împotriva cancerului începe înainte ca această boală să invadeze organismul. Construim Clinica Nera pentru a-i asista pe cei care au trecut de primele tratamente pe drumul spre însănătoşire, dar şi pentru a-i ajuta să înveţe obiceiuri noi de viaţă, care să le anuleze posibilitatea de recidivă”, a spus iniţiatorul proiectului.

Pavel Chirilă a declarat că a ales locaţia de la Sasca Montană deoarece Primăria acestei localităţi i-a oferit spaţiu şi pentru că poluarea din această zonă se apropie de zero.

La slujba de sfinţire au participat prefectul judeţului Caraş-Severin, Silviu Hurduzeu, senatorul Iosif Secăşan, precum şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Ilie Iova. Alături de aceştia, le Slatina Nera au mai fost prezenţi şefi de instituţii, precum şi măicuţele de la Mănăstirea Nera, cele care îi vor trata pe bolnavi. Zece dintre acestea sunt absolvente de Psihologie, iar două sunt medici specialişti, astfel că Pavel Chirilă se bazează pe sprijinul pe care acestea îl vor oferi în ceea ce priveşte consilierea bolnavilor de cancer.

Sonia BERGER