Pompierii cărăşeni, victorioşi în lupta cu focul şi natura dezlănţuită



În cursul săptămânii trecute, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic” al judeţului Caraş-Severin a prezentat rezultatele activităţii desfăşurate pe parcursul anului anterior, în cadrul unui eveniment organizat la Palatul Administrativ din Reşiţa.
Pompierii cărăşeni s-au confruntat şi în 2019 cu situații de dificultate extremă şi intervenţii dintre cele mai periculoase, însă curajul, responsabilitatea şi implicarea salvatorilor au făcut ca lupta cu flăcările, apele şi natura dezlănţuită să fie, aproape întotdeauna, o victorie.
„Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a fost mereu un partener de nădejde al Instituţiei Prefectului şi al tuturor instituţiilor care funcţionează la nivelul judeţului, nu numai în cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. Sunteţi mereu alături de oameni, salvaţi vieţi, salvaţi bunuri, mereu prezenţi acolo unde este nevoie de dumneavoastră. De multe ori m-am întrebat ce înseamnă să fii erou pe timp de pace şi cred că asta înseamnă să-ţi faci datoria cu dăruire, pentru oameni, pentru cetăţenii pe care îi deserveşti. Iar salvatorii noştri chiar asta sunt. Vă mulţumesc cu respect şi cu smerenie pentru ceea ce faceţi în fiecare zi, vă doresc misiuni uşoare în acest an şi vă asigur de buna colaborare din partea Instituţiei Prefectului”, a fost mesajul transmis de fost prefect al judeţului Caraş-Severin, Florenţa Albu.
De asemenea, şi Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Caraș-Severin a desfăşurat pe parcursul anului 2019 activităţi specifice, fiind evaluate situaţiile de urgenţă produse, şi stabilite măsuri şi acţiuni pentru gestionarea acestora. Scopul principal al acţiunilor derulate a fost coordonarea unitară a forţelor responsabile şi gestionarea evenimentelor apărute.
Ca şi în alţi ani, au fost înregistrate o serie de evenimente pentru gestionarea cărora a fost nevoie de cooperarea mai multor structuri din cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență şi adoptarea unor măsuri eficiente.
Cele mai multe dintre evenimentele produse s-au manifestat pe timpul unor informări sau atenţionări şi avertizări hidrometeorologice. Astfel, pentru județul Caraș-Severin au fost emise 521 de notificări hidrometeorologice, din care 102 avertizări Cod Portocaliu, 75 fiind meteorologice şi 27 hidrologice. De asemenea, judeţul s-a aflat şi sub incidenţa unei avertizări hidrologice Cod Roşu de inundații.
În urma manifestării inundaţiilor, alunecărilor de teren, furtunilor, vântului puternic şi precipitaţiilor masive, la nivelul judeţului au fost produse pagube în valoare de peste 14 milioane de lei.
În anul 2019 au fost înregistrate în total 5.197 de intervenţii în situaţii de urgenţă, cu 20% mai multe decât în anul 2018.
Incendiile au constituit, în continuare, unul din principalele riscuri gestionate de pompierii militari cărășeni. În anul 2019, s-a intervenit, în medie, la trei incendii pe zi, fiind înregistrate în total 1.077 de intervenţii pentru stingerea incendiilor, cu 382 mai multe decât în anul precedent. S-au înregistrat 715 incendii de vegetaţie uscată, cu aproximativ 38% mai multe decât în 2018.
Majoritatea incendiilor au avut ca principale cauze de producere instalaţiile/echipamentele electrice defecte sau improvizate, coşurile/burlanele de fum defecte sau necurăţate, focul deschis în spaţii închise şi acţiunea intenţionată. În cazul incendiilor de vegetaţie uscată, cauzele probabile au fost focul deschis în spaţii deschise, urmat de acţiunea intenţionată şi de fumat.
Au mai fost înregistrate 237 de intervenţii la alte situaţii de urgenţă: inundaţii şi fenomene meteorologice periculoase, evenimente publice de amploare, alunecări/prăbuşiri de teren, misiuni pirotehnice.
Mădălina DOMAN