Cresc preţurile apartamentelor la Caransebeş!


Luna martie a adus cu sine preţuri în creştere uşoară pe piața imobiliară din Caransebeș, astfel încât indicele de referinţă pe metrul pătrat a crescut uşor faţă de ultima lună a iernii.

Altfel spus, anotimpul favorabil vânzărilor readuce apartamentele din Caransebeş pe un trend uşor ascendent, respectiv 515 euro/metrul pătrat, faţă de 509 euro/mp din ultimul trimestru al anului 2015.

Cererea de locuinţe, în primele luni ale acestui an, a funcţionat alimentată – deseori, prea uşor – de scenariul pesimist în care Legea dării în plată a determinat scoaterea din programul de finanţare pentru „Prima Casă”. Acesta a fost imboldul de care aveau nevoie cei care se puteau califica pentru acest fel de creditare, dar care nu erau încă hotărâţi să acceseze. Astfel, undeva la finele anului trecut şi în primele trei luni ale acestui an, căutările au fost intense, clienţii au ales uneori „pe fugă” apartamente, în special cu două şi trei camere, amenajate, izolate, dotate cu încălzire centrală şi tâmplărie PVC cu geam termopan, confort I sau poate II, exact aşa cum sunt cerinţele la „Prima Casă“, ne-a informat Bianca Stark, de la Agenţia Imobiliară „Nestamis” din Caransebeş.

Iată deci că venirea primăverii, care aduce întotdeauna o creştere a apetitului pentru „cumpărături imobiliare”, şi incertitudinea legată de continuarea programului „Prima Casă”, au fost două motive importante, hotărâtoare, pentru care asistăm în primul trimestru al acestui an la o mică majorare a preţurilor pe anumite segmente.

Media stabilită de Agenţia „Nestamis” pentru primul trimestru al acestui an a ţinut cont de 182 de oferte imobiliare, postate pe pagini de profil de proprietarii de apartamente cu una, două, trei sau patru camere, precum şi de oferta aflată în baza de date a societăţii, ne-a mai spus Bianca Stark. Luna aprilie a început cu o scădere uşoară a ofertelor, de la 84 de unităţi locative, la 76, dar cu o creştere de preţ de 6 euro/mp.

Pentru a întregi statistica, marja medie a preţurilor de vânzare pe metrul pătrat este cuprinsă între: garsoniere sau apartamente cu o cameră, în imobile vechi, suprafaţă 23-24 mp, 521euro/mp (de la 550 euro/mp); apartamente cu două camere, cu suprafeţe între 30-50 mp (în funcţie de gradul de confort), 582 euro/mp (de la 565 euro/mp); apartamente cu 3 camere, cu suprafeţe cuprinse între 48-75 mp (în funcţie de gradul de confort), 496 euro/mp (de la 486 euro/mp); apartamente cu 4 camere, cu suprafeţe între 80-96 mp (în funcţie de gradul de confort), 462 euro/mp (de la 436 euro/mp).

Comparativ cu datele statistice ale ultimului trimestru al anului 2015, rezultă că a scăzut interesul clienţilor pentru garsoniere sau apartamente cu o cameră, în lipsa cererii preţul pe metrul pătrat scăzând cu 5,25%, că cele mai căutate apartamente rămân cele cu două şi trei camere, preţul acestora pe metrul pătrat crescând cu 3%, respectiv cu 2,05%, şi că apartamentele cu patru camere continuă să ţină clienţii cumpărători la distanţă, cererea pentru acestea fiind aproape inexistentă.

Sonia BERGER