Piste de biciclete şi deşeuri gestionate după model olandez


Primarul Caransebeșului, Felix Borcean, a fost, recent, într-o vizită în localitatea olandeză Middelharnis, unde a discutat cu omologul său Ada Grootenboer şi cu reprezentanții administrației de acolo o serie de subiecte care au vizat implementarea unor proiecte cu fonduri europene.

Edilul caransebeșean a fost impresionat în primul rând de sistemul de management al deșeurilor, olandezii reciclând nu mai puțin de 28 de sortimente, pentru fiecare existând containere separate. „Am vizitat deponeul, este foarte curat, este amplasat pe fosta groapă de gunoi care a fost acoperită complet. Acolo se lucrează foarte atent, sticlele se reciclează pe culori, se reciclează deșeurile menajere, în orașe există containere speciale și subterane pentru aceste tipuri de deșeuri, lucrurile funcționează perfect, la fel cum ne dorim să se întâmple și la noi. Am discutat despre reciclarea deșeurilor, pentru ca și noi să accesăm un astfel de proiect, urmând ca la Deponeul de la Lupac să transportăm o cantitate mai mică, ceea ce înseamnă costuri mai mici”, a spus Felix Borcean.

Având în vedere faptul că Olanda este una dintre țările cu cea mai vastă rețea de piste de biciclete din lume, care măsoară aproximativ 35.000 de kilometric, edilul municipiului a declarat că a profitat de experiența gazdelor în acest domeniu, pentru a se informa cât mai exact la acest capitol. „Acolo, toate localitățile sunt interconectate și poți ajunge oriunde, din orice punct, pe bicicletă, iar eu am fost în zona cea mai performantă din acest punct de vedere. Am profitat de această vizită ca să atingem și acest punct pentru proiectul pe care-l dorim cât mai curând implementat în Caransebeș. De exemplu, în Olanda, un kilometru de pistă de bicicletă  costă 300.000 de euro, iar noi avem prognozat un cost de 40.000 de euro pe kilometru de pistă de biciclete. Diferențele sunt mari, la ei pistele sunt de 2,5-3 metri, nu știu dacă o să reușim același ecartament în Caransebeș, dar ne vom orienta în funcție de topografia locului”, a mai adăugat Felix Borcean.

Conform spuselor edilului, vizita în Olanda a fost un succes, şi gazdele arătându-se interesate de o colaborare cu Primăria Caransebeș.

Sonia BERGER