Caransebeşul a murit, dar nu s-a predat!


FC Caransebeş 1913 – FC Braşov 1-4 (1-2)

caransebes brasov 3.jpg caransebes brasov 10.jpgÎn etapa a XV-a a Ligii a II-a, FC Caransebeş 1913 a întâlnit sâmbătă, 21 noiembrie, pe Stadionul Municipal din Parcul Teiuş, pe FC Braşov, o echipă care ocupa, înaintea acestei partide, un nemeritat loc 9 în clasamentul seriei. La începutul partidei, fotbaliştii caransebeşeni au afişat un banner pe care scria „Respect, Reşiţa”, în semn de solidaritate cu echipa din oraşul aflat la doar 42 de kilometri de municipiul de pe malurile Timişului şi Sebeşului.

Scorul a fost deschis la chiar prima fază de poartă, în minutul 5 Matei trimiţând un şut senzaţional de la 30 de metri, mingea a lovit bara din stânga a porţii lui Birăescu, făcând inutilă intervenţia portarului gugulan, şi a poposit în plasă. Nici n-au apucat să se dezmeticească fotbaliştii formaţiei-gazdă, că, în minutul 7, Ene a centrat de pe dreapta, pe jos, în careul caransebeşean, iar acelaşi Matei a pus latul la 10 metri, ducând scorul la 0-2. În minutul următor, a fost rândul lui Avram să-şi încerce şansa, torpila sa de la 30 de metri fiind respinsă spectaculos în corner de Birăescu.

Gugulanii, la cârma cărora în ultimele două etape s-a aflat cuplul Toma Peica – Dan Doran, instalat după plecarea tehnicianului italian Giovanni Pisano, au reuşit să revină în joc în minutul 16, atunci când Căucă a ieşit la limita careului de 16 metri braşovean şi, neriscând să prindă, a respins cu capul din faţa lui Stoica, însă balonul a ajuns la veteranul Feneş, care, de la 20 de metri, a trimis un lob perfect peste portarul oaspeţilor, reducând din handicap.

În minutele care au urmat, caransebeşenii au echilibrat partida pe care oaspeţii au început-o foarte bine, până la pauză fiecare echipă trecându-şi în cont câte o ocazie. Astfel, în minutul 26, Codoban a pivotat la 18 metri şi a şutat frumos, în stânga lui Birăescu, însă mingea s-a dus la câţiva centimetri de bara porţii caransebeşene. De partea cealaltă, în minutul 42, Feneş a întors la 18 metri pentru Cârstoiu, al cărui şut puternic a trecut razant cu transversala porţii apărate de Căucă.

Chiar dacă gazdele au început mai bine repriza secundă, prima ocazie de gol şi-au trecut-o în cont tot braşovenii, în minutul 56, când Matei a pătruns în careul caransebeşean şi, talonat de Telecican, a încercat un lob de la 10 metri, însă mingea a căzut pe plasa porţii lui Birăescu.

A urmat o perioadă în care gugulanii au controlat partida, atacând cu toate liniile, însă oaspeţii s-au apărat organizat, iar când defensiva lor a fost străpunsă, doar ratările gazdelor au făcut ca tabela de marcaj să nu se schimbe.

Balanţa s-a înclinat din nou în favoarea jucătorilor din oraşul de sub Tâmpa în minutul 72, când Ene a expediat un şut de la 18 metri, de pe partea dreaptă, însă balonul a trecut la câţiva centimetri de poarta lui Birăescu. În minutul următor, a fost rândul lui Matei să prinsă un şut bun de la 20 de metri, de pe aceeaşi parte dreaptă, la colţul lung, însă Birăescu s-a întins şi a reuşit să respingă în corner.

Goal-keeper-ul caransebeşean nu a mai putut să mai facă nimic în minutul 75, la o lovitură liberă de la 25 de metri, şutul lui Avram ducându-se în vinclul drept al porţii gugulane.

Când toată lumea se gândea că acesta este scorul cu care se va încheia partida de pe Stadionul Municipal, braşovenii au beneficiat de încă o lovitură liberă de la 22 de metri, pe care nou-intratul Buga a executa-o perfect, de astă dată în vinclul stâng al porţii lui Birăescu. Era minutul 90+4.

Este al treilea meci de când conduc această echipă şi este din nou o înfrângere. Din păcate, aşa cum spune lumea şi aşa cum se vede, jucăm frumos, dar pierdem. Astăzi, diferenţa au făcut-o execuţiile magnifice ale lui Matei, Avram şi Buga. A fost un meci în care noi am încercat să obţinem cât mai mult, dar atât am putut. Îmbucurător este faptul că, după câteva etape în care n-am marcat, de data aceasta am înscris, dar avem totuşi zece etape în care n-am reuşit să luăm niciun punct, ultima victorie fiind cea din etapa a V-a, de la Reşiţa. Este greu, dar băieţilor le-au fost asigurate condiţiile pentru a merge mai departe, aşa că vom lupta pentru salvarea de la retrogradare. Astăzi, din păcate, am trecut sub linie, pentru că Tărlungeniul a câştigat. Mergem mai departe, ne aşteaptă încă trei etape, mergem la Baia Mare, unde încercăm să scoatem tot ce se poate, şi jucăm două meciuri acasă, cu Pâncota şi cu Reşiţa, care, din punctul meu de vedere, sunt jocuri pe care trebuie să le câştigăm, indiferent de situaţie, pentru că sperăm să nu ajungem să retrogradăm direct. Conducerea clubului şi-a făcut datoria, băieţii şi-au primit restanţele salariale, nu este nicio problemă, şi se vede că băieţii doresc să lupte pentru oraş”, a spus la conferinţa de presă secundul lui FC Caransebeş 1913, Dan Doran.

În primul rând, sunt bucuros că am obţinut cele trei puncte. Eu, personal, am avut o oarecare teamă vizavi de acest joc, pentru că am văzut echipa Caransebeşului la Vâlcea şi n-au jucat atât de rău pe cât a arătat scorul, şi nu voiam ca, într-un fel sau altul, scorul de la Vâlcea să influenţeze prestaţia jucătorilor noştri şi să nu intre într-o stare de automulţumire, mai ales că şi noi învinsesem pe Baia Mare, şi jocul ni l-am fi putut face greu. Şi aşa, la 2-0, în prima repriză am avut emoţii, în a doua repriză gazdele au jucat 20-25 de minute peste noi şi au avut nişte faze şi câteva cornere destul de periculoase, dar fazele fixe ne-au distanţat şi ne-au dat nouă acea linişte de care aveam nevoie. Îmi pare rău pentru Caransebeş, dar acesta este jocul… Sper să reuşim să ţinem echipa în echilibru, nici euforie, nici deznădejde, despre care nu e cazul, cred, să vorbim, şi să atingem play-off-ul, care ne e la îndemână. Eu ţin să felicit echipa gazdă, pentru că nu dezarmează şi mi-aş dori să poată să ducă lupta aceasta până la capăt”, a declarat, după meci, Adrian Szabo, antrenorul lui FC Braşov.

FC Caransebeş 1913: Birăescu, Bogdanovici, Răducu, Suru (min. 76, M. Ion), Feneş, Cârstoiu, Roşoagă, C. Stoica (85, Negoescu), Lupu (46, Săulescu), Telecican, Bona; rezerve: Negrilă, Vătafu, Stelitano, Tuţul. Antrenori: Toma Peica, Dan Doran.

FC Braşov: Căucă, Letan, Hlinca, Poverlovici, Puţanu, Codoban (62, Rusu), Moraru, Avram, Mareş, Ene (79, Grigoruţă), Matei (86, Buga); rezerve: Mutu, David, Istrofor, Pamfile. Antrenor, Adrian Szabo.

A arbitrat la centru Dan Grigore Botescu (Bucureşti), asistat la cele două linii de Florin Pucheanu (Ulmi) şi Dragoş Baluna (Bucureşti).

Sorin ROGOZ