Personalul Primăriei ar trebui „ajustat” cu 20 la sută


Aprobarea bugetului local al municipiului Caransebeş a făcut ca primarul Felix Borcean să se declare dezamăgit de suma mică de bani care rămâne să fie alocată investiţiilor din municipiu. Situaţia se datorează în primul rând faptului că, din cele 35 de milioane de lei, ceva mai puţin de 80 la sută reprezintă cheltuielile cu salariile şi vaucherele de vacanţă ale angajaţilor, o situaţie generată de aplicarea Legii salarizării unice. Astfel, o parte din procentele rămase va merge spre investiţii, dar, cum banii nu vor fi suficienţi, administraţia locală e hotărâtă să apeleze la un credit bancar pentru a duce la bun sfârşit toate proiectele pe care şi le-a planificat.

Cu toate acestea, Felix Borcean consideră că situaţia nu e chiar atât de gravă. Edilul a explicat că schema de personal a Primăriei şi aparatul din serviciile conexe sunt supradimensionate şi, prin urmare, vor trebui făcute ajustări, ceea ce va contribui la îmbunătăţirea proiecţiei bugetare.

Am auzit voci, în special din partea consilierilor PSD, care, de fapt, nici nu au votat acest buget, cum că acesta ar fi unul de austeritate. Ţin să le aduc aminte că acest buget de austeritate se datorează în exclusivitate măsurilor fiscale luate de Guvernul PSD, grupare din care fac parte şi consilierii care astăzi s-au abţinut la vot. În momentul de faţă se lucrează la organigramă, numărul funcţionarilor care lucrează strict în Primărie este de aproximativ 100, dar, dacă ar fi să gândim direct, fără a calcula foarte atent, probabil că ar trebui să se renunţe la circa 20 la sută din acest personal. În ceea ce priveşte Serviciul Public de Întreţinere şi Reabilitare, procentul cred că ar trebui să fie şi mai mare, pentru că ar fi nevoie ca lucrurile să fie puţin altfel organizate, pentru a se ajunge la un nivel mai performant. Sunt lucrări pe care le efectuăm cu utilajele noastre, dar rezultatul nu e satisfăcător, şi atunci cred că ar fi mai puţin costisitor să apelăm la o firmă care să execute aceleaşi lucrări, cu aceleaşi costuri, dar la o calitate net superioară. Atunci, îţi pui problema de ce să mai ţii atâţia angajaţi într-un sector care poate fi altfel gestionat şi care nici nu lucrează tot anul. Avem personal pentru deszăpezire, care poate fi foarte bine utilizat la plombări de drumuri, de exemplu. Deci, dintr-un număr de circa 100 de muncitori de la SPIR, numărul se poate reduce la jumătate”, a spus Felix Borcean.

De asemenea, primarul municipiului a adăugat că a cerut de la şefii de compartimente o evaluare a angajaţilor, dar deocamdată aceasta se află în studiu, urmând să fie discutată în cel mai scurt timp.

Sonia BERGER