Caransebeşul către Ţară: La Mulţi Ani, România, oriunde te-ai afla!


Ca de fiecare dată de Sărbătoarea Naţională a Românilor, şi anul acesta, de 1 Decembrie, caransebeşenii s-au adunat în Centrul civic al municipiului pentru a fi părtaşi la acest moment cu adevărat unic, când inimile tuturor bat în ritmul Imnului de Stat şi gândurile ni se îndreaptă, cu recunoştinţă şi pioşenie, la cei care, în iarna lui 1918, au făurit România Mare, ori la cei care, mai apoi, şi-au jertfit vieţile pentru ca ea să ajungă, între aceleaşi graniţe, întreagă, până la noi, azi.

Printre oficialităţile care, în ciuda frigului pătrunzător şi a vântului devastator care a bătut, luni, la Caransebeş, au ţinut să fie prezente la această manifestare de suflet a tuturor românilor s-au aflat primarul Marcel Vela, viceprimarul Filip Strejariu, city-managerul Nicolae Borcean, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Ilie Iova, deputatul Dan-Laurenţiu Tocuţ, lt.-col. ing. Viorel Petrariu, comandantul Garnizoanei Caransebeş, Ion Olaru, şeful Poliţiei municipiului, precum şi consilieri locali.

După Te Deumul oficiat de un sobor de preoţi în fruntea căruia s-a aflat P.O. Liviu Mihai Drăgan, protopopul Caransebeşului, părintele Daniel Alic, consilier cultural la Episcopia Caransebeşului, a dat citire mesajului Episcopului Lucian Mic. „Ziua de 1 Decembrie a devenit, după evenimentele din 1989, Ziua Naţională a României, şi este importantă pentru noi, românii, nu numai pentru motive naţionale, ci şi din motive religioase. Această zi de mare însemnătate pentru naţiunea română s-a alăturat unei prăznuiri religioase, cea a Sf. Apostol Andrei, cel întâi chemat de Domnul Iisus Hristos la misiunea apostolească, apostol care este primul propovăduitor al lui Hristos la strămoşii noştri daco-romani. Acest considerent a fost avut în vedere şi în anul 1997, când Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca Sf. Apostol Andrei să fie proclamat Ocrotitorul României, iar ziua de 30 noiembrie să fie declarată Sărbătoare Bisericească Naţională. Având la suflet toate acestea, credem că astăzi prăznuim o adevărată zi românească. Ne ajută la o astfel de prăznuire Sf. Apostol Andrei şi istoria românească. Ne aducem aminte că a fi român este egal cu a da sens vremurilor încărcate de glorie ale poporului, înseamnă a avea credinţa de 2.000 de ani a strămoşilor crescuţi în cultul ortodox şi înseamnă a lupta pentru demnitatea neamului greu încercat de ispitele vremurilor, înseamnă a păstra identitatea spaţiului carpato-danubiano-pontic şi a ne cultiva obârşiile oriunde ne-am afla”.

Primarul Marcel Vela a ţinut un discurs mai degrabă de suflet, mai potrivit unui astfel de moment, decât unul festiv. „La mulţi ani, dragi români! Să dea Dumnezeu ca România să fie pe un drum bun, această primă Sărbătoare Naţională să fie un nou început, pentru că românii, indiferent că sunt în ţară sau în diaspora, şi aici aş vrea să-i mulţumesc româncei Lia Lungu, care a venit din America, în strai popular, ca să serbeze Ziua Naţională aici, la Caransebeş, unde a copilărit, aşadar, românii din ţară şi din străinătate au şansa, au dreptul la un viitor mai bun, într-o ţară respectată, apreciată şi prosperă. Dumnezeu să binecuvânteze românii şi România! La mulţi ani, compatrioţi!”.

Anul acesta, Caransebeşul a avut un oaspete deosebit, pe Lia Lungu, interpretă de folclor bănăţean autentic, dar trăitoare actualmente în Statele Unite ale Americii, care a venit sa sărbătorească Ziua Naţională alături de gugulani, pe plaiurile unde a copilărit. Fosta solistă vocală a Ansamblului Profesionist „Banatul” din Timişoara şi membră a Corului Operei Naţionale din municipiul de pe Bega ne-a spus: „Sunt acasă la mine la Caransebeş, într-un oraş de fală. Am venit în straiele noastre, e normal să-mi cinstesc ţara în acest fel. Eu port aceste costume şi între americani… Cum să nu îmbrac straiele noastre populare acasă? Acasă sunt şi aici, dar şi în micile Românii din Statele Unite, unde românii sunt o lume şi o adevărată forţă”.

Printre sutele de baloane tricolore, cei prezenţi în Centrul civic au putut remarca un grup de tineri cu două bannere pe care scria: „Unirea – obiectiv naţional” şi „România Mare – Adevărata Românie în vechile hotare”. Cel care a avut această iniţiativă este basarabeanul Constantin Cavca, care ne-a spus că el şi prietenii lui sunt bucuroşi că au putut veni să susţină cauza Unirii chiar de Ziua Naţională şi că sunt bucuroşi să transmită un semnal către toţi românii care vor reîntregirea Patriei, pentru că doar uniţi vom fi cu toţii mai puternici.

În frunte cu oficialităţile, cei prezenţi la manifestare au depus câte o floare la Crucea Identităţii Naţionale, ridicată de români în anul 1811, după care au urmărit defilarea Dispozitivului de onoare pe sub Arcul Unităţii Spiritual-Creştine. În încheiere, organizatorii – Primăria municipiului şi Casa de Cultură „George Suru” din Caransebeş – au oferit tradiţionala masa cu fasole şi cârnaţi, pe muzica interpretată de Taraful „Olanii” şi invitaţii lor.

Tot de Ziua Naţională a României, iubitorii de muzică de calitate au putut urmări un spectacol de înaltă ţinută artistică, susţinut de sopranele Daniela Vlădescu şi Bianca Ionescu şi găzduit de Casa de cultură, cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la punerea în scenă, la Caransebeş, a operetei „Crai Nou”, de Ciprian Porumbescu.

Sonia BERGER