Catedrala episcopală din Caransebeş târnosită de Patriarhul României


Duminică, 12 septembrie, începând cu ora 8.30, va avea loc slujba de târnosire a Catedralei Episcopale cu hramul „Învierea Domnului”, din Caransebeş. Slujba de târnosire şi Sfânta liturghie arhierească vor fi oficiate de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, alături de un sobor de ierarhi membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Evenimentul are loc cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la întronizarea ca episcop al Caransebeşului a celui care ulterior a devenit primul Patriarh al României, Miron Cristea, şi care a vorbit de nenumărate ori despre necesitatea ridicării unei noi Catedrale.

După numirea ca Mitropolit primat la Bucureşti, Miron Cristea a revenit la Caransebeş, unde a mulţumit bănăţenilor pentru colaborarea avută în cei 9 ani de împreună-lucrare. Tot atunci a iniţiat şi un fond pentru zidirea unei noi Catedrale în Caransebeş, pentru care a donat atunci 20.000 de coroane.

În anul 2010, Episcopia Caransebeşului comemorează Centenarul instalării Episcopului Miron Cristea în scaunul vlădicesc al Caransebeşului. Dorinţa Episcopului Miron Cristea de a construi o nouă Catedrală este împlinită acum, la 100 de ani de la începutul păstoririi sale la Caransebeş.
Restauratorul Episcopiei Caransebeşului, Episcopul Emilian Birdaş, a întocmit planul noii Catedrale, iar piatra de temelie a fost pusă la 27 octombrie 1996, de către Preasfinţitul Părinte Laurenţiu, astăzi Mitropolitul Ardealului. Cu ajutorul lui Dumnezeu şi cu contribuţia credincioşilor, în anul 2010 s-a reuşit definitivarea măreţei Catedrale, ce este aşezată în centrul municipiului Caransebeş, ca o emblemă a Ortodoxiei Banatului Montan. Cu prilejul târnosirii Catedralei episcopale, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel va efectua o vizită canonică în Episcopia Caransebeşului. Astfel, sâmbătă, la ora 20.30, este programată primirea P.F. Daniel la Catedrala „Sfântul Gheorghe” şi oficierea slujbei Te-Deumului.

Duminică, 12 septembrie, începând de la ora 8.30, va fi oficiată slujba târnosirii Catedralei episcopale şi a Sfintei Liturghii, iar între orele 17 şi 18 este programată vizitarea Bisericii „Sfântul Ioan Botezătorul”, necropola Episcopilor Caransebeşului, şi oficierea slujbei de pomenire a ierarhilor Eparhiei Caransebeşului,

Între orele 18 şi 19 va avea loc decernarea titlului de ,,Cetăţean de onoare al municipiului Caransebeş” Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în Sala de festivităţi „1 Decembrie 1918” a Primăriei.

Luni, 13 septembrie, de la ora 11, va avea loc festivitatea de decernare a titlului de ,,Cetăţean de onoare al judeţului Caraş-Severin”, precum şi decernarea titlului de ,,Doctor Honoris Causa” al Universităţii Eftimie Murgu din Reşiţa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, manifestare ce va avea loc în Sala de festivităţi a Consiliului Judeţean.

Carmen SENCO