O poartă către trecut


Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş, în parteneriat cu Seminarul Teologic Liceal Ioan Popasu, Episcopia Caransebeşului, Societatea Femeilor Ortodoxe şi Parohia Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul din municipiu organizează Tabăra pentru copii „Arheologia – O poartă către trecut”. Proiectul se desfăşoară în perioada 21 septembrie-6 octombrie, la Situl arheologic Tibiscum – Jupa.

Proiectul cultural se adresează elevilor din clasele IX-XI de la liceele din municipiul Caransebeş. Scopul acestor manifestări este o mai bună cunoaştere a Sitului arheologic de la Tibiscum, prin informarea copiilor cu privire la evoluţia istorică şi importanţa strategică a acestuia în perioada Ocupaţiei romane.

Programul activităţilor cuprinde trei etape, a câte două zile fiecare. În cadrul acţiunii, participanţilor la proiect li se prezintă modul de realizare a unei secţiuni de săpătură, având posibilitatea de a asista efectiv, în timpul explicaţiilor, la desfăşurarea întregului proces de cercetare arheologică. De asemenea, ei vor putea urmări traseul ştiinţific pe care îl parcurge un artefact din momentul descoperirii lui în secţiune, până la inventarierea şi interpretarea lui, acest proces cuprinzând spălarea şi curăţarea artefactului, realizarea desenului şi inventarierea lui.

Programul va fi încheiat prin discuţii libere şi dezbateri interactive din domeniul arheologiei. Intrarea este liberă!

Carmen SENCO