O călătorie în căutarea sinelui


De curând am primit la redacția ziarului „Caraș-Severinul în 7 zile” volumul „Conflicte“, autor Ana-Cristina Popescu, din Caransebeş, volum ce mi-a atras atenția imediat, datorită cromaticii copertei. Albastrul este culoarea ce te trimite cu gândul la spiritualitate, simbolul veșniciei, al adevărului, dar și la meditație, fiind o culoare rece. Imaginea de pe copertă, fundalul, scrisul, îmbracă diferite nuanțe de albastru. După o privire atentă a copertei înveșmântate în albastru, am deschis volumul.

Primul capitol al cărţii surprinde încercarea personajului feminin, Dariana Mincu, de a-și înțelege propria ființă, ființă măcinată de-a lungul timpului de nenumărate conflicte – familiale, sociale, moral-religioase, profesionale, în dragoste, și, mai presus de toate, conflicte interioare ivite din necesitatea înțelegerii propriei făpturi.

Încercând să-și descopere eul ascuns, Dariana se vede escaladând o stâncă, o stâncă al cărei vârf nu-l poate atinge, dovada faptului că a lăsat unele lucruri neterminate.

Lucrurile rămase neterminate, ca de exemplu studiile, reușesc să-și atingă deplinătatea, vârful acela de stâncă ce macină ființa la începutul volumului, abia la finalul călătoriei personajului pe cărările labirintice ale vieții, cărări ce vor ajuta la maturizarea personajului.

Acțiunea din romanul „Conflicte“ se desfășoară în diferite localități din Banat, localități precum Glimboca, Voislova, Oțelu Roșu și Timișoara. Sunt făcute de către autoare și scurte monografii ale locurilor.

În roman apar și unele personaje simbolice, ca de exemplu Bătrâna, ce înfățișează glasul înțelepciunii, sau Bătrânul ce adună în căruțul său tot ce lepădau oamenii, ca și cum ar fi dorit să curețe lumea de tot ceea ce este inutil și rău.

Romanul se termină într-o notă optimistă, personajul principal feminin, măcinat de numeroase conflicte, este realizat profesional, familial, și nu doar personajul principal feminin, ci și alte personaje ce au avut contact cu Dariana Mincu de-a lungul timpului.

Consider că romanul Anei-Cristina Popescu merită toată atenția, fiind o operă bine realizată din punct de vedere literar și artistic.

Bianca METEŞ