O basarabeancă şi-a găsit în Cimitirul Eroilor o rudă căzută în război în urmă cu 70 de ani


Zilele trecute, municipiul Caransebeş a fost scena unei întâmplări mai puţin obişnuite. O femeie din Chişinău a venit în capitala gugulanilor pentru a căuta locul unde este îngropată o rudă de-a ei, Gheorghe Sobol, care a murit în cel de Al Doilea Război Mondial, urmând îndemnul unei mătuşi basarabence, care le-a spus mereu nepoţilor că fratele ei a căzut în luptele din 1943, fiind înmormântat la Caransebeş. După ani şi ani, tot întrebând şi cercetând, ei au aflat locul exact unde îşi doarme somnul de veci Gheorghe Sobol – Cimitirul Eroilor din municipiu. Nepoata celui înmormântat la Caransebeş a mai spus că a găsit numele fratelui bunicului ei într-un volum scris de venerabilul istoric Liviu Groza,

Asea Timuş, cadru didactic la Universitatea din Chişinău, a declarat că este cu adevărat bucuroasă că a ajuns la Caransebeş pentru a îndeplini o veche şi mare dorinţă a rudelor sale. „Am venit aici ca sa găsesc crucea şi locul unde este îngropat fratele bunicului nostru, Gheorghe Sobol, născut în satul Bravicea, judeţul Orhei, în timpul României Mari, soldat în Armata Română, care a luptat pe front în Al Doilea Război Mondial. A fost rănit, spitalizat şi evacuat cu Spitalul de campanie de la Iaşi, la Caransebeş, unde, după datele istoricilor locali, a murit în data de 2 septembrie 1943. Am venit aici pentru că bunica mea, Vera, sora lui Gheorghe Sobol, a ţinut povestea vie până când a închis ochii şi ne-a rugat foarte mult ca, dacă vom avea drum prin partea de vest a României, să facem în aşa fel încât să ajungem în Caransebeş şi să găsim cimitirul în care a fost înmormântat fratele ei, loc despre care ştiam că se află în curtea unei biserici. Când am comunicat rudelor că l-am găsit, au plâns de bucurie”, a povestit Asea Timuş.

Nepoata lui Gheorghe Sobol a ţinut să-i mulţumească personal istoricului Liviu Groza, pentru eforturile pe care le face pentru a nu lăsa să se piardă istoria acestor locuri, acesta, la rândul său, declarându-se impresionat de faptul că oameni din capitala Moldovei se interesează de cărţile sale. „Mulţumirea sufletească pentru mine e că scrierile mele au un rod. Ca să veniţi din Basarabia la Caransebeş să mă căutaţi, să căutaţi cimitirul unde odihneşte ruda dumneavoastră, este o mare cinste şi onoare”, a spus Liviu Groza, dăruindu-i Asei Timuş mai multe volume semnate de el, basarabeanca făcându-i, la rândul ei, cadou o sticlă cu vin provenită dintr-o renumită podgorie de dincolo de Prut.

Asea Timuş a luat cu ea pământ din locul unde sunt îngropaţi cei peste 150 de eroi, pentru a-l duce în satul natal al lui Gheorghe Sobol, ca să i se facă şi acolo o slujbă de pomenire, săculeţul cu pământ urmând să fie aşezat lângă mormântul mamei soldatului, alături de o cruce cu numele acestuia. De asemenea, Asea Timuş a făcut un apel către cei care se ocupă de administrarea Cimitirului Eroilor, în vederea realizării unei plăci comemorative cu numele tuturor celor care sunt înmormântaţi în acest loc.

„Am văzut aceste cruci albe, dar nu au inscripţionate niciun număr, niciun nume. Aici odihnesc şi soldaţi români din Basarabia şi din ţările vecine, şi poate că şi alte rude ale acestora vor dori să-şi găsească strămoşii căzuţi în luptă. Sper că până data viitoare când voi reveni aici, cei care se ocupă de cimitir vor pune măcar o placă cu numele celor căzuţi în război şi care au fost înhumaţi aici”, a mai spus Asea Timuş.

Bianca METEŞ