Noutăţi la PaşapoarteNecesitatea digitalizării serviciilor publice aduce importante schimbări în ceea ce privește modalitățile de achitare a contravalorii pașaportului, prin publicarea în Monitorul Oficial Nr. 802, în data de 01.09.2020, şi a OUG Nr. 152 pentru modificarea unor acte normative în vederea extinderii categoriilor de plăți care pot fi efectuate prin intermediul Sistemului Național Electronic de Plată Online (SNEP).
Astfel, prin acest act normativ, contravaloarea pașaportului se achită în contul Companiei Naționale „Imprimeria Națională” – S.A. (CNIN) prin mijloace de plată online, inclusiv SNEP – ghiseul.ro sau unități bancare cu care CNIN încheie convenții în acest scop.
Începând cu data de 7 septembrie, plata contravalorii pașaportului se poate efectua în numerar sau, după caz, prin intermediul POS-urilor, la casieriile unităților CEC Bank, precum şi online, prin platforma de plăți virtuale ghiseul.ro, informează Biroul de Presă al Instituţiei Prefectului – judeţul Caraş-Severin.
De asemenea, toate plățile care au fost efectuate în conturile Instituțiilor Prefectului deschise la Trezorerie, prin modalități variate (virament bancar, mandat poștal, mijloace de plată online etc.), vor putea fi utilizate de solicitanții serviciilor de pașapoarte în vederea eliberării documentelor de călătorie și după intrarea în vigoare a modificărilor Legii Nr. 248/2005, privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate. Totodată, pentru a veni în sprijinul cetățenilor, în situația în care, în perioada 2-6 septembrie, Instituțiile Prefectului au încasat prin casieriile proprii și/sau conturile deschise la trezorerie, sumele reprezentând contravaloarea pașapoartelor, dovada plății rămâne valabilă pentru depunerea cererii de eliberare a pașaportului.
În ceea ce privește recuperarea contravalorii pașaportului achitată eronat sau pentru care nu a fost prestat serviciul aferent, aceasta se realizează, la cerea scrisă a plătitorului, adresată CNIN, însoțită de documentul cu care s-a efectuat plata, în cel mult 5 zile lucrătoare de la depunerea acestei cereri. Situațiile în care contravaloarea pașapoartelor simple, electronice/simple temporare a fost achitată până la data intrării în vigoare a prezentului act normativ, rămân supuse prevederilor normative incidente la data efectuării plății, inclusiv în ceea ce privește procedura de restituire a contravalorii pașapoartelor, se mai arată în comunicatul primit la redacţie.
Mădălina DOMAN