Trei scenarii pentru 14 septembrieLuni, 7 septembrie, a avut loc şedinţa extraordinară a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Caraş-Severin, în cadrul căreia s-a discutat situaţia epidemiologică la nivelul unităților administrativ-teritoriale ale județului, şi modul de funcționare a restaurantelor, în contextul prevenirii răspândirii noului coronavirus.
În cadrul şedinţei au fost abordate aspecte legate de siguranţa în şcoli, în contextul începerii noului an şcolar, în condiţiile impuse de pandemie, şi s-a cerut ca până la următoarea şedinţă a acestei structuri, care va avea loc joi, 10 septembrie, să fie pregătite planurile şi scenariile de desfăşurare a cursurilor pentru fiecare unitate de învăţământ în parte, avizate în prealabil de către Inspectoratul Şcolar Judeţean şi de către Direcţia de Sănătate Publică.
Prefectul Cristian Gâfu a solicitat întrevederi cu conducerea Şcolii Gimnaziale Nr. 2 din Bocşa şi cu cea a Şcolii Postliceale Sanitare „Carol Davila“ din Caransebeş, deoarece acestea nu înaintaseră până în momentul respectiv niciun scenariu pentru desfăşurarea activităţilor didactice, refuzând asumarea responsabilităţii care le revine.
Conform hărţii privind incidența noului coronavirus în localitățile din județ, precum și pe zone, care se împart în verzi (sub 1 caz la 1.000 de locuitori), galbene (între 1 şi 3 cazuri la 1.000 de locuitori) și roșii (mai mult de 3 cazuri la 1.000 de locuitori), în acest moment în Caraş-Severin sunt 22 de localităţi declarate Zone galbene, respectiv Păltiniş, Oraviţa, Târnova, Vermeş, Marga, Fârliug, Buchin, Bucoşniţa, Luncaviţa, Văliug, Ramna, Eftimie Murgu, Sacu, Prigor, Băuţar, Lăpuşnicel, Rusca Montană, Bozovici, Caransebeş, Berzovia, Caraşova şi Grădinari. Conform Direcţiei de Sănătate Publică, doar aria localităţii Bolvaşniţa este însemnată ca zonă roşie.
În funcţie de această hartă, autorităţile din învăţământul cărăşean vor decide ce scenariu, din cele trei aprobate de Ministerul Învăţământului, va fi aplicat pentru începerea noului an şcolar. Scenariile vor fi trimise spre aprobare Comitetului Județean pentru Situații de Urgență și către Direcţia de Sănătate Publică, astfel că în data de 10 septembrie se va hotărî modul în care se va deschide noul an şcolar. (B. Meteş)