Nouă luni pe drumurile judeţului


În primele nouă luni ale anului 2011, dinamica accidentelor rutiere înregistrate pe raza judeţului Caraş-Severin se circumscrie unor valori medii înregistrate la nivelul ţării. Numărul total al accidentelor cu victime este în uşoară creştere (cu 2%), cel al accidentelor grave a scăzut cu 4%, cel al accidentelor uşoare a crescut cu 7%, numărul persoanelor decedate a scăzut cu 48%, cel al răniţilor grav a crescut cu 22%, iar cel al răniţilor uşor a crescut cu 28%. Principalele cauze generatoare ale acestor accidente sunt legate de nerespectarea regimului legal de viteză – 59 (-2%), în uşoară scădere faţă de perioada de referinţă a anului trecut, şi rămâne principala cauză la nivelul judeţului. Scade numărul persoanelor decedate, de la 10 la 6 morţi (-40%), creşte în schimb numărul persoanelor vătămate ca urmare a accidentelor produse din această cauză, de la 84 la 101 (+20% faţă de perioada de referinţă a anului 2010). Această cauză reprezintă 22% din numărul total al accidentelor produse în perioada analizată.

Pe locul al doilea se înregistrează nerespectarea regulilor de circulaţie de către conducătorii de biciclete şi mopede, respectiv 47 de accidente(+18%). Deşi se înregistrează o scădere a numărului persoanelor decedate, de la 4 la 3, creşte numărul persoanelor rănite, de la 36 la 52 (+44%). Această cauză reprezintă 17% din numărul total al accidentelor produse în perioada analizată.

Pe locul al treilea se situează indisciplina pietonală – 27 (-1%), din care se evidenţiază traversarea neregulamentară. Scade numărul persoanelor decedate, de la 6 la 5 (-17%), precum şi numărul persoanelor vătămate ca urmare a accidentelor produse din această cauză, de la 29 la 22 (-24% faţă de perioada de referinţă a anului 2010). Este de remarcat reducerea considerabilă a numărului şi consecinţelor accidentelor în care sunt implicaţi minorii în calitate de pietoni – de la 9 la 2 accidente, soldate fără morţi, ci numai cu doi răniţi, faţă de 9 în 2010 (-79%).

Pozitiv este faptul că tendinţa reducerii victimizării pietonilor şi a participanţilor minori la traficul rutier este înregistrată pe perioada fiecărui trimestru ale primelor 9 luni 2011. Această cauză reprezintă 10% din numărul total al accidentelor produse în perioada analizată.

În total, primele trei cauze cumulează 50% din numărul de accidente înregistrate la nivelul judeţului.

Alte cauze generatoare întâlnite frecvent sunt neacordarea priorităţii în cazul vehiculelor (6%), depăşirea neregulamentară, conducerea sub influenţa alcoolului, conducere imprudentă, depăşirea neregulamentară, nerespectarea distanţei regulamentare în mers (câte 5%).

În judeţul nostru, cel mai mare număr de accidente s-a înregistrat pe reţeaua de drumuri naţionale (120 de accidente în 2011, faţă de 126 în 2010), apoi pe reţeaua stradală (117 accidente în 2011, faţă de 100 în 2010). Aceste două categorii cumulează 84 % din totalul accidentelor rutiere.

De remarcat că s-a înregistrat o scădere uşoară a numărului de accidente pe reţeaua de drumuri naţionale, în paralel cu scăderea numărului persoanelor decedate. Cresc, însă, numărul şi consecinţele accidentelor (prin prisma persoanelor rănite) produse pe reţeaua stradală din interiorul localităţilor, precum şi pe drumurile judeţene, odată cu reabilitarea acestora. Numai în privinţa accidentelor produse pe drumurile comunale au fost înregistrate reduceri la toţi indicatorii de evaluare.

Din punct de vedere al mediului de producere, a crescut gradul de victimizare în mediul urban, atât sub aspectul numărului accidentelor (+31%), cât şi al persoanelor rănite (+77%).

Scade gradul de victimizare în mediul rural, atât în ceea ce priveşte numărul de accidente (-20%), cât mai ales consecinţele acestora (-55% persoane decedate, – 7% persoane rănite).

Carmen SENCO