Jupa, bântuită de „fantome”


Sunt Sandi Dariana Popescu, am 18 ani, sunt elevă în clasa a XII-a Matematică-informatică la Liceul Pedagogic „C.D. Loga”, şi, deşi profilul clasei mele n-are nicio legătură cu munca cu copiii, am deja o experienţă vastă în domeniu. Am urmat în primăvară un curs de lucrător voluntar cu cei mici şi am început să fac tot felul de activităţi ludice în şcoala mea, dar şi în alte unităţi de învăţământ. Îmi place foarte mult să mă joc cu copiii şi, pe toată perioada verii, cât am stat la Jupa, nu a fost zi care să nu se încheie cu o tură de „De-a v-aţi ascunselea” în parc, nu numai cu copiii, ci şi cu tineri de vârsta mea. Îmi face plăcere să văd cum se bucură copiii de lucruri care pentru alţii sunt mărunte, dar pentru ei reprezintă o realizare.

De la plăcerea mea de a fi în preajma copiilor şi de a mă juca cu ei, mi-a venit şi ideea de a organiza în această toamnă o activitate tematică, costumându-i în fantome. Deşi nu este o sărbătoare românească, am pregătit dovleci, am stricat zeci de cearceafuri „furate” de prin şifoniere şi am plecat din poartă în poartă pentru a primi bomboane. De asemenea, m-am gândit şi la faptul că localnicii nu sunt pregătiţi pentru un asemenea eveniment şi, pentru a evita situaţii neplăcute, am împărţit prin localitate fluturaşi prin care anunţam „invazia de fantome înfometate”.

Această activitate s-a putut realiza şi cu sprijinul mamelor din Jupa, care au primit cu entuziasm ideea şi, pe lângă pregătirea costumelor de fantome, i-au supravegheat pe copii tot timpul. Sunt norocoasă să am prieteni care mi-au fost de mare ajutor la sculptarea dovlecilor şi la căratul lor, fiindcă deveniseră mult prea grei în braţele copiilor.

Trecătorii s-au distrat la vederea fantomelor care, deşi încercau cu seriozitate să sperie lumea pentru a primi bomboane, n-au reuşit decât să provoace râsul. Maşinile ce tranzitau Jupa ne-au ţinut isonul claxonând. Gazdele vizitate ne-au primit cu bucurie şi coşuri pline de bomboane numai bune de „liniştit” o turmă de fantome „fioroase”. De fapt, nu s-a liniştit nimeni, fiindcă se ştie că dulciurile îi energizează pe copii şi, cum nu au buton de oprire, abia ne-am mai ţinut după ei, noi, cei mai mari. Pentru că această activitate să aibă şi o mică tentă românească, gazdele ne-au umplut pungile şi cu mere şi nuci. Probabil că din această cauză le-a venit mămicilor participante ideea de a pregăti cu copiii lor şi o activitate de sărbătorile de iarnă, Mersul cu piţărăii.

Sandi Dariana POPESCU