Nicoleta Gumă şi Eugen Tacotă – încă 30 de zile după gratii!


Judecătorii Tribunalului Timiş au hotărât luni, 2 august, la expirarea primelor 29 de zile de arest preventiv, ca Nicoleta Gumă, coordonatorul Centrului Tutorial din Caransebeş al Universităţii Hyperion, Eugen Tacotă, student al universităţii bucureştene, şi profesorul Gheorghe Stancu, cadru didactic la aceeaşi unitate de învăţământ, să fie cercetaţi în stare de libertate. Ei au fost arestaţi preventiv în 7 iulie, în baza unor înregistrări audio-video din care reieşea că 33 dintre viitorii absolvenţi au ,,cotizat” cu câte 1.500 de euro pentru a nu avea emoţii la examenul de licenţă. Procurorii DNA au făcut recurs la hotărârea instanţei, acesta fiind judecat miercuri, 4 august, astfel că cei trei vor mai sta 30 de zile după gratii. (S. Berger)

După o lună de stat după gratii, Nicoleta Gumă, coordonatorul Centrului Tutorial din Caransebeş al Universităţii Hyperion, consilierul local din Oţelu Roşu, Eugen Tacotă – student al universităţii bucureştene –, şi profesorul Gheorghe Stancu, ar putea fi cercetaţi în stare de libertate. Cel puţin aceasta este decizia luată de judecătorii Tribunalului Timiş, luni, 2 august, la expirarea primelor 29 de zile de arest preventiv al celor trei suspecţi acuzaţi că ar fi favorizat obţinerea diplomelor de licenţă pentru 33 de studenţi, absolvenţi ai cursurilor de Învăţământ la distanţă. Nemulţumiţi de decizia Tribunalului, procurorii DNA au făcut recurs, convinşi fiind că, odată puşi în libertate, cei trei ar putea influenţa martorii. Recursul urmează să fie judecat de Curtea de Apel Timişoara. Instanţa a judecat recursul în după-amiaza zilei de miercuri, 4 august, dând câştig de cauză procurorilor DNA, astfel că cei trei vor mai sta încă 30 de zile în arest.

Nicoleta Gumă şi Eugen Tacotă au fost arestaţi preventiv în data de 7 iulie, în baza unor înregistrări audio-video din care reieşea că prin intermediul studentului au fost strânşi de la 33 dintre viitorii absolvenţi din Caransebeş câte 1.500 de euro pentru a lua examenul de licenţă fără niciun alt efort. Banii, în total 48.500 de euro, erau preluaţi de directoarea Gumă, care-i ducea mai departe la Bucureşti, destinatarul fiind prof. dr. Gheorghe Stancu, care predă Drept civil. Procurorii DNA au descins simultan, în dimineaţa de 6 iulie, în locaţii din Caransebeş şi Bucureşti. De la sediul Universităţii Hyperion au fost ridicate lucrările de licenţă ale studenţilor care au dat şpagă, constatându-se că sunt identice şi aveau semne distinctive. ,,Infracţiunea este o instituţie fundamentală a dreptului penal” şi ,,Actul juridic este o  instituţie fundamentală a dreptului civil” – erau propoziţiile  prin care cei 33 de studenţi, care au dat 1.500 de euro, se asigurau că sunt recunoscuţi ca şi cotizanţi şi aveau licenţa asigurată. În timpul audierilor la DNA Timişoara şi la Tribunalul Timiş, Nicoleta Gumă a susţinut că s-a dus cu studenţii la examen la Bucureşti doar pentru a-i susţine.

Procurorii spun însă că au un dosar ,,beton” şi că deţin o sumedenie de dovezi privind vinovăţia suspecţilor. Pe lângă interceptările telefonice, anchetatorii DNA au şi înregistrări video în care Tacotă şi-a convocat colegii la o şedinţă şi primeşte banii. De altfel, imediat după reţinerea celor doi, la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie din Timişoara au fost convocaţi şi studenţii, rând pe rând, pentru audieri.

Avocaţii celor trei au susţinut în faţa instanţei că nu se impune prelungirea mandatului de arestare cu încă 29 de zile, deoarece sunt multe semne de întrebare în acest caz. În dosar, aceştia au acuzat faptul că nu a fost realizat un flagrant şi nu există probe doveditoare cum că banii ar fi ajuns la Gumă şi Stancu. Procurorul DNA a cerut prelungirea mandatelor de arestare preventivă cu încă 29 de zile pe motiv că mai sunt de făcut cercetări în dosar. Gheorghe Stancu a susţinut că este conştient că imaginea sa publică şi profesională a avut mult de suferit din cauza arestării, dar că nu prezintă un pericol pentru societate. Nicoleta Gumă, care nu a putut să vorbească din cauza plânsului, a cerut instanţei să o elibereze pentru că nu este vinovată, iar Eugen Tacotă a solicitat eliberarea pentru că trebuie să aibă grijă de familie şi de afaceri.

Gheorghe Stancu este acuzat de procurori de luare de mită, Nicoleta Gumă este acuzată de luare şi dare de mită, iar lui Tacotă i se impută darea de mită.

Sonia BERGER