Monografia Bisericii Ortodoxe Române din Voislova



În prag de mare sărbătoare, a Nașterii pruncului Iisus, vineri, 23 decembrie 2022, economistul Petru Opruț, fiu al satului Voislova, a lansat la Căminul cultural din localitate volumul ,,Monografia Bisericii Ortodoxe Române din Voislova”.
În cuvântul de deschidere, autorul a spus: ,,Cred că am reușit, prin monografiile mele, să nu las să se aștearnă un gol peste satul nostru. Satul românesc este primordial, trebuie să ne preocupăm îndeaproape ca acesta să nu devină un muzeu. Mă bucur tare mult că eu, prin lucrările mele, dar și corul «Grănicerii Văii Bistrei» ducem numele de Voislova atât în întreaga țară, cât și peste hotare. Tot timpul trebuie să ne gândim că aceste lucruri le facem în primul rând pentru comunitatea din care provenim, și după aceea pentru noi. Dacă în acest sat ne-am născut, am copilărit, trebuie să întoarcem și noi acestui loc, binecuvântat de Dumnezeu, câte o faptă bună. Trebuie să ținem flacăra aprinsă tot timpul în acest sat. Avem cor, avem revistă, avem monografii, am avut și avem oameni cu care ne mândrim, atât în țară cât și peste hotare, și de aceea mergem înainte spre un viitor mai luminos.
Biserica este leagănul nostru, unde ne întoarcem când ne-a obosit viața, unde veșnic găsim mângâiere și înălțare, este scutul neamului nostru credincios și încercat. Cine dăruiește bisericii, dăruiește poporului, și cine dăruiește poporului, preaslăvește pe Dumnezeu. Câtă vreme biserica noastră va fi mare și statornică, toate vijeliile și urgiile lumii le vom înfrunta cu tărie.
Mulțumesc tuturor celor care m-au sprijinit la finalizarea acestei lucrări esențiale atât pentru localitatea Voislova, cât și pentru Episcopia Caransebeșului”.
În continuare au luat cuvântul prof. Ioan Traia, președintele Asociației Publiciștilor Presei Rurale din Banat (APPRB), asist. diplomat Titu Pervulescu, kinetoterapeut la Băile Herculane, membru APPRB, prof. Avram Boța, cercetător, folclorist, monografist al Văii Bistrei, preotul Ioan Bircea, parohul Bisericii Ortodoxe din Voislova, Doru Cîrdei, primarul comunei Zăvoi, și prof. Ramona Bogdan, directoare la Școala Gimnazială din Zăvoi. Toți au apreciat strădania și meritele autorului de a scoate la lumină documente, fotografii și marturii prețioase despre biserica din satul natal și de a le aduna într-un volum.
Din ceea ce cunoaștem până în momentul de față și din spusele altor oameni, profesori sau cercetători, nicio parohie de sat de pe Valea Bistrei nu are o asemenea scriere.
Volumul a fost finanțat, în anul 2018, de către Primăria comunei Zăvoi, prin implicarea primarului Doru Cîrdei, și, bineînțeles, prin votul consilierilor, cărora autorul le-a mulțumit pentru sprijinul acordat. Tot în 2018, s-a obținut și ISBN-ul cărții. Dorința autorului a fost ca acest volum să apară în anul 2018, anul Centenarului Marii Uniri de la Alba Iulia, așa cum stă scris și pe prima pagină a cărții, dar nu s-a putut realiza acest lucru din mai multe motive.
Cartea este dedicată tuturor Eroilor voisloveni care și-au dat viața pe câmpul de luptă din cele două Războaie Mondiale, enoriașilor parohiei care au fost, sunt și vor fi, cât și înfăptuitorilor României Mari.
Despre volumul de față, putem spune că reprezintă o muncă de 10 ani. Este structurat pe patru capitole cu subcapitolele aferente, precum și cu foarte multe anexe, unde regăsim și fotografii ale corului din localitate, care de fiecare dată a fost și este mândria satului oriunde cântă și încântă. Regăsim, apoi, documente de la 1857, care au fost transcrise ad-litteram. Cartea este tipărită la Editura David Press Print din Timișoara și are un număr de 790 de pagini.
Lucrarea este un material care, desigur, poate fi criticat de către specialiști în domeniu, dar care adună numeroase documente și fotografii. Au fost adunate multe informații din diferite cărți pe care autorul le-a răsfoit, din documente de prin arhive şi de la familiile preoților care au slujit sau ale celor trecuți, între timp, la cele veșnice. Această bogăție de documente s-a dovedit a fi Arhiva Parohiei Voislova. Pe lângă acestea, date istorice deosebit de importante s-au mai descoperit în Arhiva Episcopiei Caransebeșului, Arhiva Episcopiei Romano-Catolice Timişoara, la Serviciul Județean al Arhivelor Naţionale Caraş-Severin, dar s-au folosit şi povestiri ale bătrânilor, fiindcă sătenii mai în vârstă au învățat de la strămoşii lor importanța transmiterii prin viu grai a momentelor importante din viața de altădată a comunității în care viețuiesc.
Volumul lui Petru Opruţ este o scriere simplă, care creează o emoție în suflet atât voisloveanului, specialiştilor în domeniu, cât și cititorilor pasionați de cunoașterea trecutului comunității din care fac parte.
Pr. Romulus FRÎNCU