Module în loc de corturi, la spital



Având în vedere solicitarea formulată de Instituţia Prefectului – Judeţul Caraş-Severin şi Hotărârea Nr. 44 din 27 octombrie a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgență Caraş-Severin, Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale, cu aprobarea primului-ministru Ludovic Orban, a acordat ca ajutor umanitar intern de urgenţă cu titlu gratuit, din Rezervele de stat, zece construcții ușoare din elemente modulare, dintre care două au fost repartizate Spitalului Municipal de Urgenţă din Caransebeş.
Din celelalte opt, patru sunt pentru Spitalul Judeţean de Urgență Reşiţa, şi câte una pentru Serviciul Judeţean de Ambulanţă Reşiţa, Spitalul Orăşenesc Moldova Nouă, Spitalul Orăşenesc Oţelu Roşu şi Spitalul Orăşenesc Oraviţa, am fost informaţi de la Biroul de presă al Instituţiei Prefectului.
Aceste construcţii modulare vor asigura nevoile de izolare și triere a pacienților suspecți de infecție cu SARS-CoV-2 care sosesc la spitalele din judeţul Caraş-Severin.
Cele zece construcţii modulare sunt prevăzute cu paturi, se pot racorda la instalaţia electrică a spitalului şi vor înlocui parţial corturile puse la dispoziţie de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic“.
Valentina David, managerul interimar al Spitalului Municipal de Urgenţă din Caransebeş, a ţinut să mulţumească Instituţiei Prefectului – Judeţul Caraş-Severin pentru sprijinul acordat, considerând că modulele sosite la unitatea sanitară pe care o conduce erau de mare necesitate, deoarece în corturi nu se mai putea desfăşura o activitate medicală în bune condiţii.
De asemenea – se mai arată pe pagina de Facebook a unităţii medicale –, spitalul caransebeşean a primit zilele trecute aparatură nouă şi utilităţi medicale care vor deservi pacienţii internaţi aici. Este vorba de opt paturi speciale, cu numeroase funcţii, pentru Secţia ATI, cinci tărgi şi şapte monitoare medicale destinate Secţiei Pediatrie.
Achiziţiile au fost finanţate din fonduri provenite de la Ministerul Sănătăţii în proporţie de 90% din valoarea acestora, restul de 10 procente fiind asigurate de Primăria şi Consiliul Local Caransebeş.
„Ec. Valentina David a mai precizat că, în baza finanţării provenite de la Ministerul Sănătăţii, respectiv a administraţiei locale, spitalul a mai achiziţionat şi trebuie să primească un videolaringoscop şi încă 35 de monitoare medicale, care vor fi împărţite Secţiilor ATI, Cardiologie şi CPU. De asemenea, sunt aşteptate să sosească alte cinci ventilatoare pentru Secţia ATI, precum şi aparatură pentru Compartimentul de Anatomie Patologică şi pentru Laborator”, se mai arată în comunicat.
Bianca METEŞ