Mitropolitul Nicolae Corneanu a trecut la cele veşnice


Înalt Prea Sfinţitul Nicolae Corneanu a murit duminică seara, în jurul orei 23. Mitropolitul Banatului ar fi împlinit 91 de ani, în data de 21 noiembrie. Trupul neînsufleţit al lui Nicolae Corneanu a fost depus în Catedrala Mitropolitană din Timişoara, locul unde cel mai longeviv Mitropolit al Banatului a slujit vreme de peste 50 de ani. Înmormântarea a avut loc miercuri, 1 octombrie, slujba fiind oficiată de Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. La Timişoara urmează 40 de zile de doliu.

Nicolae Corneanu s-a născut în 21 noiembrie 1923, la Caransebeş. A fost Mitropolit al Banatului din februarie 1962. În perioada 1934-1942 a urmat liceul în Caransebeş. Între anii 1942-1946 a urmat Facultatea de Teologie la Bucureşti. În aceeaşi perioadă a urmat cursurile Facultăţii de Filologie şi ale celei de Litere. În 1949 şi-a susţinut teza de doctorat cu titlul „Viaţa şi petrecerea Sfântului Antonie. Începuturile monahismului creştin pe Valea Nilului”. În 1949 a devenit profesor suplinitor la Academia Teologică Ortodoxă Română din Caransebeş. Între anii 1956-1958 a fost profesor de Limbile greacă şi franceză la Seminarul Teologic „Ioan Popasu” din Caransebeş, iar în 1959 conferenţiar la Institutul Teologic din Sibiu, unde a predat Teologia simbolică şi Limba greacă. A conferenţiat la Oxford, la Universitatea Humboldt din Germania şi la Fundaţia „Pro Oriente” din Viena. Începând din 1949 a activat în administraţia Mitropoliei Banatului ca secretar şi consilier. La 15 decembrie 1960 a fost ales Episcop al Episcopiei Aradului. La 17 februarie 1962 a fost ales Arhiepiscop al Timişoarei şi Caransebeşului, şi Mitropolit al Banatului. Înscăunarea a avut loc la 4 martie 1962.

Odată cu reînfiinţarea, în 1994, a Episcopiei Caransebeşului, funcţia de Episcop de Caransebeş a fost preluată de Emilian Birdaş.

Nicolae Corneanu a fost primul şi singurul ierarh din Biserica Ortodoxă Română care, după Revoluţie, a recunoscut că a colaborat cu fosta Securitate şi şi-a cerut iertare astfel de la credincioşi, însă gestul său nu a fost urmat de niciun alt preot ortodox.

În şedinţa sa din 20 mai 2011, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis retragerea dreptului de semnătură al Mitropolitului şi ca atribuţiile sale administrative să fie preluate de episcopul vicar Paisie Lugojanul.

Sfântul Sinod al BOR l-a repus în drepturi, însă sub supravegherea IPS Irineu, iar actele trebuiau să fie contrasemnate de PS Paisie Lugojanul. La 4 martie 2012, IPS Nicolae a fost omagiat cu ocazia împlinirii a jumătate de veac de la întronizare.

La 11 iulie 2012, Nicolae Corneanu a anunţat Patriarhia printr-o scrisoare că se retrage din funcţie, motivele invocate fiind cele de sănătate.

Sonia BERGER