In Memoriam Pr. Cornel Mezinca


Săptămâna trecută a plecat la cele veşnice Pr. prof. Cornel Mezinca.

Părintele-profesor Cornel Mezinca şi-a dedicat toată viaţa slujirii lui Dumnezeu şi aproapelui. El a făcut lucrul acesta cu dragoste, cu pasiune şi înţelepciune.

S-a născut în comuna Zăgujeni, la 10 septembrie 1934. A fost primul fiu al soţilor Ioan şi Magdalena Mezinca. Între anii 1941-1945 a fost elev la şcoala din Zăgujeni. După absolvirea claselor primare a urmat cele trei clase gimnaziale la Liceul „Traian Doda” din Caransebeş. După clasa a III-a de gimnaziu, în 1948, a dat admitere la liceu şi s-a înscris la Şcoala Pedagogică din Caransebeş. În anul 1952, după absolvirea studiilor liceale, a dat examen la Institutul Teologic Universitar din Sibiu şi a reuşit. Între anii 1952-1956 a urmat cursurile Institutului Teologic Universitar din Sibiu. În anul 1956, după finalizarea studiilor, a fost încadrat ca profesor suplinitor la Şcoala Elementară de 8 clase din Zăgujeni. În acelaşi an, mai precis în 18 octombrie 1956, a fost hirotonit diacon, iar peste câteva zile preot la Catedrala din Timişoara, de către Înalt Prea Sfinţitul Părinte Mitropolit Vasile Lăzărescu, pe seama parohiei Toager, din Protopopiatul Ciacova. În anul 1957 a fost numit pedagog la Seminarul Teologic din Caransebeş. A activat ca pedagog până în 1 mai 1962, când a fost numit profesor la Seminarul Teologic Caransebeş, pe Catedra de limbi clasice. La 1 iunie 1964 a fost transferat ca preot în localitatea sa natală, Zăgujeni. După introducerea Religiei în şcoală (1990-2000), a predat şi Religie la şcoala din Zăgujeni.

Anul 1964 a fost o binecuvântare în viaţa Pr. prof. Cornel Mezinca, datorită întoarcerii în satul natal. „Eu mi-am iubit mereu satul natal, casa părintească, şi a fost o bucurie să mă întorc în sat. Satul şi casa au fost mereu pentru mine raiul pământesc“1, mărturiseşte părintele în cartea lui memorialistică.

Bunul Dumnezeu l-a binecuvântat şi cu o familie frumoasă. El şi soţia lui, profesoară de Biologie, au avut doi copii, Marius Mezinca şi Ioan Cornel Mezinca, care la rândul lor au studiat Teologia. Marius Mezinca este preot misionar în Karlsruhe, Germania, iar Ioan Cornel Mezinca, preot şi profesor în Caransebeş până în 2004, iar din 2004 preot la Timişoara. S-a bucurat să-şi cunoască şi nepoţii, un nepot şi o nepoată din parte fiului său Marius, şi două nepoate din partea fiului său Ioan Cornel.

Anul acesta, Pr. prof. Cornel Mezinca a publicat cartea Amintiri din viaţa şi activitatea mea la împlinirea vârstei de 80 de ani. Această carte este o lucrare autobiografică, ce în timp se va dovedi o comoară vie de înţelepciune pentru cei ce vor veni. Din păcate, nu a mai reuşit să o lanseze, după cum şi-a dorit, în ziua în care ar fi împlinit 80 de ani, la 10 septembrie 2014, dar s-a bucurat să-şi vadă şi acest vis realizat.

Părintele-profesor Cornel Mezinca va rămâne mereu un exemplu pentru urmaşi, iar cartea lui autobiografică stă mărturie a faptului că pe acest pământ a trăit cu adevărat un OM.

Pr. Ion TURNEA

Pr. Cornel Mezinca, Amintiri din viaţa şi activitatea mea la împlinirea vârstei de 80 de ani, Editura Sfântul Ierarh Nicolae, Brăila, 2014.

1