La Băuţar, copiii preiau obiceiurile lăsate de străbuni


Ansamblul care a prezentat dansurile populare şi costumele tradiţionale austriecilor din Kainbach, în urmă cu două saptămâni, au continuat miercuri, 5 septembrie, cu filmarea unui vechi obicei păstrat în această comunitate.

Obiceiul MĂSURATUL OILOR a fost realizat de copiii şi tinerii reuniţi din Băuţar şi Bucova, într-un cadru natural, cu scopul de a filma un videoclip prin care să se facă cunoscut faptul că aici se păstrează obiceiurile, iar aceşti copii sunt dornici să le ducă mai departe. Tradiţia s-a perpetuat de-a lungul timpului tocmai pentru că stabileşte echitatea împărţirii rezultatului muncii oierilor, şi, astfel, se instaurează o bună înţelegere între ciobanii aflaţi „în ortăşie”.

Ideea realizării acestui videoclip a venit din partea dr. ing. Emil Mateiaş, un cineast amator, un împătimit, de peste 50 de ani, al acestor meleaguri, mare iubitor al portului popular şi graiului autentic de pe Valea Bistrei. La realizarea filmului au mai colaborat şi ing. Nicolae Negruţiu – preşedintele Cineclubului Oţelu Roşu, ing. Marius Diţă, din Caransebeş, fotografiile fiind realizate de Gabriel Găină, din Oţelu Roşu. Emil Mateiaş a fost impresionat, anul trecut, de punerea în scenă a obiceiurilor prezentate de copiii Şcolilor Băuţar şi Bucova, în cadrul Zilelor ASTRA de la Oţelu Roşu, organizate de doamna director, prof. Rozina Ghioghioni.

Tot în cadrul acestor manifestări ASTRA, obiceiul a fost remarcat şi de Dan Liuţ, realizator de emisiuni la Banat TV, dar mai ales iubitor de grai bănăţean, care a dorit ca aceşti copii să prezinte obiceiul în Spectacolul de gală al Festivalului „Grai şi cântec din străbuni”, organizat de Liceul „Ion Vidu” din Timişoara, în al cărui juriu s-a aflat.

Copiii au fost coordonaţi de doamna director, prof. Victoria Măran, prof. Ramona Bogdan, înv. Victoria Vînaga, instructor de dans – Ionuţ Pascotă. În reuşita acestei filmări s-au implicat şi autorităţile locale – primarul Romulus Barbescu şi viceprimarul Dan Bîrsilă, prezent la eveniment fiind şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Ionesie Ghiorghioni.

Viceprimarul Dan Bîrsilă s-a ocupat personal, cu mare drag, de pregătirea locului potrivit pentru filmare (Stână Băniţa, de pe Valea Cornişorului), precum şi de organizarea unei serbări câmpeneşti unde s-au servit gulaş şi mămăligă cu brânză şi smântână. La sfârşit, spre bucuria copiilor, s-a aprins un foc de tabără. Cei mici au fost foarte fericiţi că au avut o vacanţă plină de activităţi pe care le fac cu drag şi aşteaptă cu nerăbdare să se întâlnească, din nou, toţi, la repetiţiile de dans cu care vor deschide, în octombrie, Ruga de la Bucova.

Prof. Ramona BOGDAN