Martirul nostru


Dupa fuga dictatorului din 22 decembrie 1989, la nivel central si judetean a început constituirea noilor organe de conducere sub girul F.S.N. (Frontul Salvarii Nationale). Pentru crearea conditiilor propice formarii, închegarii si lucrului acestor noi organe ale puterii de stat, conducerea F.S.N.-ului cere ajutorul Armatei, în vederea asigurarii apararii si pazei sediilor politico-administrative în care acestea începeau sa se constituie, a ordinii si linistii publice atât de necesare în asemenea momente.
În aceste împrejurari, fosta U.M. din Caransebes, la ordinul esaloanelor superioare, a trimis un detasament de militari dotati cu armament individual si munitia de razboi în vederea pazei si apararii actualului Palat Administrativ al judetului si a împrejurimilor acestuia.
În perioada 22.12.1989 – 01.02.1990, timp de 40 de zile si nopti, pe baza unor planuri si scheme de paza si aparare întocmite în amanunt, cu consemne ale posturilor bine stabilite, am asigurat conditiile de siguranta si liniste zilnica, astfel ca noile organe ale administratiei judetene Caras-Severin sa înceapa sa functioneze, în ciuda faptului ca în oras, zilnic (mai ales noaptea) se produceau acte de panica si teroare din partea unor indivizi necunoscuti, numiti atunci ,,teroristi”. De subliniat ca fortele de ordine publica nu mai existau, Militia si Securitatea fiind trecute în subordinea Armatei.
În noaptea de 27/28.12.1989 s-a semnalat o actiune terorista la Posta veche din Resita, unde s-a deplasat o grupa de militari la care s-a atasat si soldatul MIHAI PETRE DANUT, în mod voluntar, care în actiunea ce a urmat a fost ranit grav si a decedat în dimineata zilei de 28.12.1989, la Spitalul Judetean Resita.
Militarul fusese încorporat la fosta U.M. 01172 Caransebes cu câteva luni în urma, de-abia apucând sa depuna juramântul militar si instruindu-se pentru Unitatile ce urmau sa lucreze în economia nationala, în Detasamentul de Lucru în Economia Nationala (D.L.E.N.). Originar dintr-o familie modesta din comuna Corbii Mari, judetul Dâmbovita, era un militar plapând, cu o deficienta locomotorie (schiop), dar în alte privinte era un tânar constiincios, respectuos, saritor si sociabil.
La propunerea Unitatii, militarul a fost avansat de catre M.Ap.N. la gradul de Sublocotenent post-mortem si declarat ,,Erou al U.M. 01172 Caransebes în Revolutia din Decembrie 1989″.
În fiecare an, pâna la desfiintarea Unitatii, în 2002, martirul nostru a fost pomenit în fiecare Decembrie, în cadrul Unitatii, dar de atunci a fost dat uitarii. În acest an, Biroul Permanent al Flialei ,,G-ral Ioan Dragalina” a U.N.C.M.R.R. din Caransebes a hotarât ca în ziua de 21 decembrie 2013, odata cu alti Eroi ai Revolutiei din Caransebes (având în vedere ca U.M. 01172 a fost desfiintata), sa fie pomenit si numele martirului nostru.
La coroana de flori pe care am depus-o cu acest prilej, cadrele din filiala au atasat o banda de matase alba, încadrata într-un chenar negru, pe care au scris: ,,Martirului Slt. Post-mortem MIHAI PETRE DANUT, din fosta U.M. 01172, cazut în lupta cu teroristii, în municipiul Resita”.
Totodata, în slujba de pomenire ce s-a savârsit cu har de catre Preasfintitul Parinte Episcop dr. Lucian Mic, acesta a amintit si numele martirului nostru, Eroul Slt. Post-mortem MIHAI PETRE DANUT, spunând: ,,Dumnezeu sa-l odihneasca în pace acolo unde nu este nici durere, nici întristare, nici suspin, ci viata vesnica. Amin!”.
An de an de acum încolo, la 21 decembrie vom pomeni si numele martirului nostru, STTL – adica ,,Fie-ti tarâna usoara!”.
Col. (r) Iosif ANDRONESCU
Membru al Biroului Permanent al Filialei ,,G-ral Ioan Dragalina” a U.N.C.M.R.R. din Caransebes