Maria Mircea din Voislova a trecut pragul unui secol de existență


            Deși, pentru mulți dintre noi, împlinirea vârstei de 100 de ani pare un obiectiv greu de atins, mai există totuși persoane care reușesc să depășească pragul unui secol de existență. Un astfel de record a fost doborât de doamna Maria Mircea, din satul Voislova, comuna Zăvoi, care a fost sărbătorită duminică, 17 aprilie, la Biserica Baptistă din această localitate, de către familie, membrii comunității religioase din care face parte și de autoritățile locale.

Cu toate că, în documentele oficiale, centenara figurează ca fiind născută pe data de 20 aprilie 1916, atât sărbătorita, cât și membrii familiei susțin că, în realitate, s-a născut pe data de 15 aprilie, decalajul de cinci zile datorându-se înscrierii cu întârziere a nașterii în registrele de stare civilă.

După săvârșirea ceremonialului religios, membrii comunității baptiste din Voislova, împreună cu pastorul bisericii și alți predicatori invitați la acest eveniment, au înmânat sărbătoritei un buchet de 100 de garoafe și un tort, adresându-i urări de sănătate și ani îndelungați.

Din partea autorităților administrației publice locale, au fost prezenți la acest eveniment viceprimarul comunei Zăvoi, Doru Cârdei, însoțit de câțiva conslieri locali, care, în numele instituțiilor pe care le reprezintă, au oferit doamnei Maria Mircea un premiu de 1.000 de lei, Diploma de „Cetățean centenar al comunei Zăvoi” și un coș cu flori, adresându-i, la rândul lor, călduroase urări de sănătate și viață lungă în continuare. De asemenea, din partea Asociației Culturale „Grănicerii Văii Bistrei” din Voislova, scriitorul Petru Opruț, autorul monografiei acestei localități, a oferit o Diplomă de Excelență și a transmis sărbătoritei, în numele membrilor asociației, urări de mulți ani cu sănătate.

Doamna Maria Mircea a locuit toată viața în satul Voislova, a fost casnică, îndeletnicirea principală fiind munca în gospodăria proprie, iar la aniversarea celor 100 de ani i-au fost alături nepoata Măriuța Mircea, împreună cu soțul acesteia, Trandafir Mircea, strănepotul Marian Mircea și stră-strănepotul Sergiu Mircea. Deși nu deține vreo rețetă miraculoasă, care să fi contribuit la atingerea acestei venerabile vârste, totuși o viața cumpătată și munca zilnică par să fie ingredientele care au contribuit din plin la menținerea în viață, dar și într-o formă fizică bună, a „proaspetei” centenare.

Firuț MIHUȚ