Mănăstirea „Naşterea Maicii Domnului” din Băile Herculane


Mănăstirea „Naşterea Maicii Domnului” este situată în orașul-staţiune Băile Herculane, localitate cu tradiţie bimilenară în utilizarea apelor termale în scopuri terapeutice. Prima atestare documentară a staţiunii datează din anul 153 d.Hr., consemnat într-o tabulă votivă din băile romane, iar bazele staţiunii au fost puse în anul 102 d.Hr., de Împaratul Traian,

Aşezământul monahal a apărut la iniţiativa Preasfinţitului Episcop Laurenţiu Streza, care a dorit a pune în valoare „Vila Doboşoane” din staţiunea Băile Herculane, donată în anul 1925 Episcopiei Caransebeşului şi luată abuziv în anul 1946 de regimul comunist.

În anul 1998, clădirea fiind retrocedată, s-a hotărât înfiinţarea aici a unui aşezământ social-monahal, pentru a fi folosit ca loc de odihnă şi tratament pentru cler şi credincioşi, cu posibilităţi financiare mai reduse, dar şi loc de viaţă duhovnicească.

Cu sprijin substanţial din partea Centrului Eparhial, al Protopopiatului Băile Herculane şi al unor oameni de bună-credinţă, s-au demarat lucrările de reparaţie a clădirii, de amenajare a unui paraclis unde să se oficieze zilnic Sfintele Slujbe, şi de amenajare a camerelor pentru oaspeţi. Pentru întreţinerea aşezământului s-au încredinţat monahii din Episcopie sub îndrumarea monahiei Teodora Jemna, iar mai apoi a monahiei Marina Câniparu.

Odată cu trecerea timpului, aşezământul social-monahal a primit contur, având în componenţă paraclis, trapeză, chilii şi camere de oaspeţi. În anul 2007, la propunerea Preasfinţitului Părinte Lucian, Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Banatul a ridicat aşezământul la rang de mănăstire, împodobind astfel salba de mănăstiri din Episcopia Caransebeşului.

Aşezământul monahal dispune de spaţii de cazare şi de un bazin cu apă termală, iar pe viitor se doreşte extinderea şi crearea unei baze de tratament balnear. Astăzi, mănăstirea este condusă de maica stareţă Teofana Calay, care, alături de părintele duhovnic Ieronim, aşteaptă preoţii şi credincioşii care doresc să beneficieze de binefacerile apelor termale din această staţiune bimilenară, dar şi de oaza duhovniciei de la mănăstirea din Băile Herculane, urmând ca cei ce vor trece pragul acestei mănăstiri să găsească alinarea sufletească şi trupească a suferinţelor.

Darius HEREA