Liviu Groza şi-a donat o parte din suflet Caransebeşului


Muzeul caransebeşean a găzduit, recent, vernisajul expoziţiei „Graniţa bănăţeană a Banatului românesc şi Banatului sârbesc, în imagini”, care cuprinde exponate din colecţia Liviu Groza, pe care cunoscutul istoric a hotărât să le doneze instituţiei de cultură. Printre exponate se află volumul „Istoria Casei Habsburgice”, în limba germană, primit de la Viena, fotografii originale ale slt. Nicolae Cena, slt. Ion Drăgălina, precum şi diferite obiecte care au aparţinut generalilor Moise Groza şi Traian Doda. (C. Senco)

Miercuri, 11 aprilie, la Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș a avut loc vernisajul expoziției „Graniţa bănățeană a Banatului românesc și Banatului sârbesc, în imagini”, ce cuprinde exponate din colecţia Liviu Groza, pe care istoricul a decis să le doneze instituției-gazdă. „Colonelul Liviu Groza, după o muncă de 40 de ani, a reușit să ne bucure, acum, în preajma Sărbătorilor pascale, cu o donație a unei părți din colecția sa”, a declarat directorul Muzeului, dr. Adrian Ardeț. Prezent la manifestare, primarul Caransebeșului, Marcel Vela, a ținut să afirme că participă la un moment important, de suflet, pentru că Liviu Groza, dincolo de cărțile semnate, dincolo de activitatea sa de cercetător, de om pasionat de a scoate la lumină dovezi ale trecutului pentru cunoașterea istoriei Banatului de Munte, prin donația făcută, lasă o parte din sufletul său. „Știu că tot ceea ce a făcut, căutând asemenea dovezi incontestabile prin arhivele din țară sau străinătate, el lasă aici, renunţând astfel şi la o parte din sufletul său. Liviu Groza, înainte de a fi un mare istoric, înainte de a fi un mare patriot, un militar dedicat, este un suflet mare, un om generos, un Cetățean de onoare, care într-adevăr face onoare caransebeșenilor și Banatului. Îi mulțumesc pentru acest gest extraordinar!”, a mai adăugat primarul.

La rândul său, emoționat de amploarea evenimentului, col. (r) Liviu Groza a remarcat faptul că, prin această expoziție, Muzeul și-a intrat în drepturile cuvenite. „Era normal ca Liviu Groza, la vârsta aceasta, să se contopească cu acest Muzeu și să contribuie la formarea acestei expoziții. Am găsit de cuviință ca, prin acest moment solemn, în fața dumneavoastră să măresc numărul exponatelor și să încep cu anumite donații”, a mai afirmat Liviu Groza, care a mai spus că bunica domniei-sale era fiica generalului Moise Groza, Livia, care, nefiind căsătorită, a purtat toată viața numele de familie.

În „Sala Imperial” a Muzeului, vizitatorii vor putea admira de acum volumul „Istoria Casei Habsburgice”, în limba germană, primită de la Viena, fotografii originale ale slt. Nicolae Cena, a slt. Ion Drăgălina în costum de călușer, fotografia unui grup de ofițeri într-un regiment al României, toate documente originale, două pahare inscripționate cu literele „M” și „G” ce au aparținut generalului Moise Groza, cartea de vizită și o fotografie din 1879 a generalului, alte fotografii cu dedicație semnate de Moise Groza, cocarda purtată de g-ral Drăgălina pe chipiu, Legile fundamentale din 1907 și 1850, date de Curtea de la Viena, „Istoria Regimentului 2 Artilerie”, semnată de Mihail, Cavaler de Trapșa, volumul „Aforisme și cugetări”, scris de Mihail, Cavaler de Trapșa, alte fotografii de familie ale generalului. De asemenea, colecția Muzeului s-a mai îmbogăţit cu un carnet de notițe ce a aparținut generalui Traian Doda.

Prezentarea expoziției ce poate fi vizionată pe simezele instituției a aparținut muzeografului dr. Ana Hamat, care, prin prestația ei, a reușit să capteze atenția publicului.

Carmen SENCO