Liviu Groza își donează „averea”


                În cadrul recentei manifestări organizate cu prilejul sărbătoririi Zilei Naţionale a Culturii Române la Muzeul caransebeşean, reputatul istoric Liviu Groza a vorbit despre istoria Imnului oraşului, dar a ţinut să facă şi câteva precizări referitoare la documentele legate de Regimentul de Graniţă, aflate în colecţia sa particulară.

„Vreau să donez Muzeului tot ceea ce este legat de istoria Regimentului de Graniţă, în aşa fel încât să arătăm că acest Regiment a fost unul deosebit de important. Ce mi se pare interesant e faptul că aceşti grăniceri bănăţeni au slujit cu credinţă Curtea de la Viena, au fost supuşi în totalitate regimului militar, dar nu au uitat niciodată că sunt români. Tocmai acest lucru vreau să-l scot în evidenţă, împreună cu directorul muzeului, Adrian Ardeţ, respectiv activitatea grănicerilor bănăţeni depusă pentru păstrarea fiinţei naţionale şi a purităţii limbii române. Acest lucru mă obligă ca, la cei 83 de ani ai mei, să donez tot ceea ce deţin în legătură cu acest deosebit de important Regiment de Graniţă, care a stat în cazarma în care îşi desfăşoară acum activitatea Muzeul caransebeşean. Aş mai adăuga că Regele Carol al II-lea, tocmai ca să păstreze această tradiţie grănicerească, a înfiinţat, în 1933, Batalionul II Grăniceresc, care a avut cazarma tot în această clădire, una în care, aşa cum se vede, s-a scris multă istorie”, a spus Liviu Groza.

Istoricul a adăugat că donaţia va consta în hărţi, documente, fotografii, cărţi, dar şi alte obiecte, ea fiind, de fapt, al doilea gest de acest fel, Liviu Groza mai donând Muzeului, în urmă cu câteva luni, o parte din colecţia sa referitoare la Cetăţile din Culoarul Timiş-Cerna.

Bogdan NAUM