Lecţia de dragoste predată de Ana-Cristina Popescu


Marți, 5 iunie, de Ziua Dascălului, la Casa de Cultură din Oțelu Roșu a avut loc o „acțiune de suflet“, după cum mărturisea în deschiderea evenimentului directorul Școlii Gimnaziale Nr. 3 din Oțelu Roșu, prof. Simona Țîru, prin lansarea a două volume de teatru, „Babilonie“ și „Reuniune“, autor Ana-Cristina Popescu din Caransebeş, dar și prin reprezentarea pe scenă a piesei „Alternanță“, din volumul „Reuniune“, de către trupa „Șeherezada”, coordonată de autoarea celor două cărţi.

La eveniment au participat profesori de la Școala Gimnazială Nr. 3 Oțelu Roșu, dar și din localitate, elevi, părinți ai elevilor și locuitori din zonă.

Pr. Romulus Frîncu a prezentat o scurtă fișă biografică a autoarei, iar în ceea ce privește piesele de teatru din volumele lansate a concluzionat că mesajul lor îi îndeamnă pe oameni să fie mai buni unii cu alții, căci omul este o ființă socială, ce are nevoie de dragoste pentru a putea să reușească în viață.

Ana-Cristina Popescu a prezentat cele două volume de teatru, afirmând că piesele din volumul „Babilonie“ , după cum anunță și titlul cărţii, doresc să contureze ideea de confuzie, dezordine. „Fiecare cred că a citit în Sfânta Scriptură“, a mărturisit autoarea, „istorioara despre Turnul Babel. Oamenii au încercat să construiască un turn pentru a putea ajunge la Dumnezeu, însă orgoliul lor a fost biruit prin amestecarea limbilor. Oamenii, pe tot parcursul vieții, au tendința de a se pierde în acest Turn Babel, din dorința de a obține tot mai mult în plan material“. Totodată, ea a mai precizat că piesele de teatru scurt din volumul „Reuniune“, cu toate că se adresează celor mici și pornesc de la jocurile copilăriei, povești sau istorioare biblice, sunt un îndreptar și pentru adulți în ceea ce privește educația copiilor.

Prin piesa de teatru „Alternanță“, pusă în scenă de trupa „Șeherezada“ a Școlii Gimnaziale Nr. 3 din Oțelu Roșu, Ana-Cristina Popescu a dorit să arate că omul oscilează pe tot parcursul vieții între păcat și virtute, și reușește cu ajutorul dragostei să biruiască viciile, mai puțin în cazul invidiei, după cum mărturisesc și Sfinții Părinți.

În timpul lansării de carte, membrii trupei „Șeherezada” i-au încântat pe cei prezenți cu muzică folk.

Activitatea culturală s-a dovedit foarte utilă prin mesajul ei – să fim mai buni, mai îngăduitori cu aproapele, punând mereu dragostea pe primul loc.

Mădălina DOMAN