Cultură la Băuţar şi Bucova


Joi, 7 iunie, la Casa de Cultură „Ciobănașul” din Băuțar a avut loc cea de a VI-a ediție a Festivalului Folcloric „Ciobănaşul”. După primirea invitaţilor, au urmat mesajele de salut din partea oficialităților, respectiv al primarului comunei Băuțar, Romulus Barbescu, al prefectul județului, Matei Lupu, prof. Ioan Benga, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, și Silviu Hurduzeu, preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin. Au participat, în calitate de invitați, primari de pe Valea Bistrei, precum și edilul comunei Zorlențu Mare, Martin Cornea.

La festival au participat 12 formații: „Junii Ciobănașului” – elevii școlilor gimnaziale din Băuțar și Bucova, „Glimboceana” din Glimboca, „Fiii Satului Romoş” din Romoş – Hunedoara, „Obrejana” din Obreja, „Mureșul” din Ilia – Hunedoara, „Doina Bistrei” – Măru, „Iedera” din Oțelu Roșu, „Teregovana” din Teregova, „Moșnițeana” Moșnița Nouă – Timiș, „Sânziene Zorlențene” din Zorlențu Mare, „Soko” din Socol, „Ciobănașul” – elevii școlilor gimnaziale din Băuțar și Bucova. Anul acesta nu s-a procedat la jurizarea formațiilor și interpreților, așa că toate ansamblurile prezente au primit diplome de participare. Reprezentațiile au fost la un înalt nivel artistic, încântând publicul numeros.

Școala Gimnazială Băuțar, Școala Gimnazială Bucova, Composesoratele din Băuțarul de Sus, Băuțarul de Jos și Bucova au asigurat sponsorizarea acestei manifestări. Felicitări cadrelor didactice de la Şcolile gimnaziale din Băuțar și Bucova, conduse de prof. Sofica Ciobanu, pentru organizarea în bune condiții a festivalului!

Vorbind despre o altă manifestare culturală, vineri, 8 iunie, la Bucova a avut loc Simpozionul „Primăvara-n sărbătoare” – Sărbătorile Românilor, ediția a III-a, proiect înscris în CAEJ 2018 la poziția 1038.

După cuvântul de întâmpinare al prof. Sofica Ciobanu, a adresat un scurt mesaj Romulus Barbescu, primarul comunei Băuțar.

La Simpozionul „Primăvara-n sărbătoare”, au prezentat comunicări prof. Dana Georgeta Stanciu – director la Grădinița cu Program Prelungit Nr. 2 Caransebeș, prof. Nicoleta Toader – director la Școala Gimnazială Nr. 1 Oțelu Roșu, prof. Mărioara Țepiș – director al Școlii Gimnaziale ,,Gheorghe Frățilă” Glimboca, prof. Rozina Ghiorghioni – președintele Reuniunii Cultural-Științifice ASTRA Oțelu Roșu şi prof. Ingrid Şoldan de la Școala Gimnazială „Ștefan Velovan” Rusca Montană.

Au mai fost prezenți la manifestare profesori din Caransebeș, Oțelu Roșu, precum şi Augustina Toader, director al Școlii Gimnaziale „Trandafir Tamaș” din Marga.

Manifestarea a fost îmbogățită cu prezentarea, de către elevii Școlii Gimnaziale Bucova, a unui program artistic compus din cântece specifice zonei, poezii în grai și cântece patriotice, ca urmare a faptului că ne aflăm în anul Centenarului Marii Uniri de la 1918.

Romulus FRÎNCU