Lavinia Călina a mers la „Gaudeamus” cu „Angáraka”Tânăra autoare de romane SF Lavinia Călina, născută la Caransebeş, dar care, de câţiva ani, a ales să locuiască în Anglia, şi-a lansat cea mai recentă apariție editorială, „Angáraka”, la celebrul Târg de carte „Gaudeamus“ de la Bucureşti, care şi-a închis porţile duminică, 24 noiembrie.
„Mă bucur să văd alături de mine atâtea persoane care m-au citit încă de la prima carte, că sunt înconjurată de atâția oameni de calitate. Astăzi am lansat «Angáraka», Planeta Roşie în sanscrită, primul volum dintr-o nouă serie, și sper să le placă foarte mult cititorilor mei. E un SF puțin mai hard, cu planete, nave spațiale, e foarte diferit față de tot ceea ce am scris eu până acum, de aceea am și emoții mai mari față de când am debutat. Fiecare capitol e povestit de un alt personaj, iar eu le-am scris în funcție de stările mele de spirit. Ideea mi-a venit când m-am mutat în Anglia și am văzut o mulţime de români care munceau pe șantiere, în depozite, munceau pentru alții, de acolo și ideea de subjugare. «Angáraka» e mai complexă decât celelalte cărți pe care le-am scris, fiecare personaj are câte o bucățică din mine”, ne-a mărturisit Lavinia Călina.
Alexandru Voicescu, directorul Editurii „Herg Benet”, la care a apărut volumul, a spus că noul roman este o distopie care se petrece mult în viitor. „Este vorba despre o fostă colonie a «Terriei», în fapt, planeta Pământ, care devine inamic, se răzvrătește împotriva Pământului, iar acum, când devine stăpâna acestuia, se comportă ca o civilizație artistocratică și cuceritoare, și încearcă să ia toate resursele planetei pe care locuim. Datorită acestui lucru, Pământul devine nelocuibil în cea mai mare parte a lui. «Angáraka» este povestea unui grup de rebeli care încearcă să readucă lucrurile la normal, luptând împotriva acestui regim dictatorial. Planurile cărții sunt specifice unui SF, însă vedem lupta de clasă dintre cei oropsiți și cuceritorii care nu dau doi bani pe viața celor de pe Pământ“, a mai spus Alexandru Voicescu.
Lavinia Călina este cunoscută pentru alte trei scrieri ale sale, „Ultimul Avanpost“, „Neamul Corbilor“ și „Zona Zero“, însă tânăra autoare născută la Caransebeş promite că vor mai urma cel puțin un volum din noua serie începută de „Angáraka”, dar și o nouă parte din „Zona Zero”.
Bianca METEŞ