La Zăvoi, şcoala începe de pe-acum. Cu reparaţii…


În cadrul ultimei ședințe de lucru, consilierii locali din Zăvoi au decis, cu unanimitate de voturi, alocarea sumei de 100.000 de lei pentru demararea lucrărilor la şcolile primare şi gimnaziale, precum și la grădiniţele din comună. Inițiatorul proiectului de hotărâre a fost noul viceprimar, Dorel Cârdei.

Astfel, la școala din Zăvoi vor fi efectuate doar mici intervenții, prioritate în acest sens având școala de la Măgura, unde chiar este nevoie de reparații. Aici urmează să se pună șapă la podele și vor fi reparate tavanul și acoperișul clădirii. La Crâșma – ne-a informat Ion Cubin, directorul școlii din Zăvoi –, o anexă a școlii va fi transformată în sală de mese pentru copiii de la grădiniță, iar la grădinița din Măru vor fi reparate parchetul, tavanul și instalația electrică, pentru ca la școala din acest sat să se intervină și pentru mutarea centralei termice mai aproape de clădire. La școala din satul 23 August, unde în primăvară a fost schimbat acoperișul, reparațiile se vor face în funcție de numărul de copii care se vor înscrie în noul an școlar. În Valea Bistrei nu se vor executa lucrări de reabilitare, deoarece sunt probleme legate de statutul clădirii care adăpostește școala. La Voislova, ne-a mai spus Ion Cubin, se va repara acoperișul și se va împrejmui curtea școlii, cu acest prilej suprafața acesteia fiind micșorată și, prin urmare, mai ușor de întreținut.

Autorităţile şi-au propus să finalizeze lucrările până la data de 1 septembrie, pentru ca elevii care se întorc la cursuri să beneficieze de condiţii cât mai bune.

De asemenea, s-a aprobat şi realizarea unui refugiu rutier în faţa Şcolii Gimnaziale Zăvoi, unde să poată opri microbuzul şcolar şi maşinile distribuitorilor de la „Lapte şi corn”, lucru necesar având în vedere că în apropierea şcolii se află o curbă care a creat mereu probleme, atât șoferilor, cât și pietonilor.

Ca o noutate, ne-a mai spus Ion Cubin, la școala din centrul de comună există 11 camere pentru supraveghere video, iar accesul în unitatea de învățământ se face pe bază de cartelă magnetică. Același sistem video urmează să fie montat și la grădinița din Măru.

Toate acestea sunt vești bune pentru elevii şi cadrele didactice din aceste şcoli, având în vedere că de la toamnă vor avea condiţii optime de desfăşurare a activităţilor instructiv-educative. Prin votul lor, consilierii au arătat că există interes din partea autorităţilor locale pentru elevii de pe raza comunei, și, dacă va mai fi nevoie de bani pentru terminarea lucrărilor începute, vom face tot posibilul ca să asigurăm fondurile din bugetul propriu”, a spus Ion Scorobete, primarul comunei Zăvoi.

Mădălina DOMAN