O săptămână de mobilitate la Caransebeş


În perioada 17-23 septembrie, la Caransebeş se desfăşoară manifestarea intitulată „Săptămâna Mobilităţii”. Astfel, de luni până duminică, are loc prezentarea și testarea unei mașini electrice în zona centrală a municipiului, iar deplasarea cu toate mijloacele de transport în comun de pe raza municipiului Caransebeș este gratuită.

Luni, la ora 12, sub genericul „Sport, sănătate și aer curat”, s-a desfăşurat un cros pe traseul Primărie – Str. V. Alecsandri, Tribunalului, Nicolae Bălcescu, Horia, Eftimie Murgu, Cloșca, cu punct final Parcul Teiuș. Marți, la amiază, a fost organizat un tur al orașului pe bicicletă, de la nord, din cartierul Pipirig, la sud, urmând traseul propus pentru viitoarea pistă pentru bicicliști, respectiv Str. Ardealului, Mihai Viteazu, Calea Orșovei, Calea Severinului, Balta Sărată și retur, până la Primărie. Miercuri, tot la orele prânzului, s-a desfăşurat acţiunea „Istoria orașului la pas – Caransebeșul în Centenar”, în cadrul căreia au avut loc vizitarea ansamblului urban la pas, împreună cu reprezentanți ai Centrului Național de Informare și Promovare Turistică din Caransebeș, o prezentare a unor personalități marcante din Caransebeș, precum şi dezbaterea pe teme de mediu „Mobilitate urbană – turism: idei, probleme, soluții”.

Cu ocazia acţiunii „Orașul pentru oameni”, joi, între orele 10 şi 16, circulația auto pe Str. Primăriei și Str. V. Alecsandri (parțial) va fi închisă și se vor desfășura activități cu școlarii și preșcolarii din oraș – desene pe asfalt, concursuri sportive etc., în vederea încurajării pietonalizării mai multor străzi din zona centrală a orașului.

Vineri, între orele 10 şi 14, sub genericul „Perspective în domeniul mobilității urbane”, organizatorii au programat discuții pe tema mobilității urbane cu reprezentanți din partea firmei care realizează Planul de Urbanism General al Caransebeşului, prezentarea unor planșe preliminare cu organizarea traficului în localitate și a unor planșe cu viitoarele piste pentru bicicliști, aplicație în zona periurbană a municipiului.

Sâmbătă, cu ocazia desfăşurării acţiunii „Sport pe străzile orașului – Car free day”, va fi închisă circulaţia pe Str. Avram Iancu, Primăriei și V. Alecsandri (BCR – Str. Efrem Zăcan), străzile urmând să fie eliberate de autovehicule, în vederea realizării unor jocuri și concursuri sportive.

În plus, elevii participanţi la manifestarea, Let’s do it Romania!, care a avut loc sâmbătă, 15 septembrie, au primit din partea Primăriei o brăţară cu intrare gratuită la ştrand, pe care o pot folosi când doresc.

Mădălina DOMAN