A explodat şomajul!


Numărul de şomeri înregistraţi în evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Caraş-Severin şi, implicit, rata şomajului, au înregistrat o creştere semnificativă în luna noiembrie, comparativ cu lunile anterioare, când aceşti indicatori urmaseră un curs descendent. Explozia s-a datorat în primul rând disponibilizărilor de personal făcute de agenţii economici cărăşeni, dar şi de luarea în evidenţă a noilor promoţii de absolvenţi.

Astfel, din 1.069 de şomeri, 138 au fost luaţi în evidenţe ca proaspăt absolvenţi, în timp ce 346 de persoane au ajuns în şomaj datorită concedierilor, în majoritatea acestor cazuri fiind însă vorba despre disponibilizări curente de personal, mai puţin de concedieri colective. Diferenţa constă din persoane care se află pe lista celor care sunt în căutarea unui loc de muncă, pentru a putea beneficia, conform legii, de ajutorul social acordat prin primării.

În luna noiembrie, în Caraş-Severin erau luaţi în evidenţă 6.695 de şomeri, cu 1.069 mai mulţi decât faţă de luna anterioară, rata şomajului crescând de la 4,62, la 5,5 la sută. Dintre aceştia, 3.779 sunt şomeri indemnizaţi, iar 2.916, neindemnizaţi. (M. Doman)