La Tibiscum, creştinismul a fost adus de soldaţii sirieni


În cadrul unei conferinţe de presă susţinute recent la Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă din Caransebeş, managerul Adrian Ardeţ a vorbit despre campania arheologică desfăşurată anul acesta, în colaborare cu instituţii de prestigiu din ţară, dar şi din străinătate.

Astfel, în Rezervaţia Arheologică Tibiscum-Jupa continuă cercetările, împreună cu reprezentanţi ai Universităţii de Vest din Timişoara şi ai Institutului de Arheologie de la Varşovia. Ca noutate, a mai spus Adrian Ardeţ, de la mijlocul lunii august, vor veni şi cadre din Italia, de la Universitatea din Ferrara, cu care s-a încheiat un protocol de colaborare. „Lucrările au demarat în prima jumătate a lunii iulie, urmând ca în luna august să le continuăm în interiorul Fortificaţiei romane şi în faţa Castrului roman, unde anul trecut am surprins fundaţiile unei construcţii în formă de patrulater. Sigur, anul acesta vrem să dezvelim întreaga construcţie, care se încadrează în tipologia pe care noi o numim a templelor romane. De fapt, este un templu, are 8/8 metri, i-am găsit şi altarul, are două faze, faza de lemn, adică la început a avut pereţi din lemn, iar în faza a doua a avut fundaţie din piatră şi coloane, încadrându-se în tipul de temple galo-romane, răspândite în tot imperiul”, a spus managerul muzeului caransebeşean.

Specialiştii cred că la Tibiscum s-a semnalat o prezenţă importantă a soldaţilor sirieni, acesta fiind singurul loc din imperiu unde au fost descoperite inscripţii blingve. „Dacă tot se vorbeşte acum de problemele din Siria, este bine de ştiut că sirienii au fost printre primii militari prezenţi la Tibiscum, iar templul, mai mult ca sigur, a aparţinut acestor soldaţi. Creştinismul a fost adus la Tibiscum de soldaţii sirieni. Ei au fost cei mai numeroşi aici. În afară de zona Siriei şi a Palestinei, este singurul loc din imperiu unde avem inscripţii bilingve, latino-aramaice, aceasta din urmă fiind limba vorbită de Iisus Hristos”, a mai spus Adrian Ardeţ.

Bianca METEŞ