Testul Babeş-Papanicolau, gratuit în Caraş-Severin!


Începând de sâmbătă, 1 septembrie, femeile din Caraş-Severin, cu vârste cuprinse între 25 şi 64 de ani, pot verifica dacă sunt bolnave de cancer de col uterin, efectuând o testare gratuită prin metoda frotiului cervico-vaginal Babeş-Papanicolau.

Testul se va putea face prin intermediul medicilor de familie, în cadrul Programului naţional de screening pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin, gratuit, al Ministerului Sănătăţii. Proiectul va fi funcţional în 10 judeţe, urmând să fie extins la nivel naţional, pe o perioadă de 5 ani. Condiţia este ca femeile să nu fi avut confirmat diagnosticul de cancer de col uterin. În partea de vest a ţării au fost deja organizate, din punct de vedere tehnic şi financiar, reţelele de recoltare, iar de la 1 septembrie acestea sunt deja funcţionale.

Pacienta trebuie să se prezinte la cabinetul medicului de familie pentru a primi consiliere cu privire la prevenţia bolii. Tot aici se stabileşte şi dacă aceasta se poate încadra în program. Medicul de familie va informa pacienta, îi va elibera un formular care asigură înscrierea în program şi o listă cu centrele de recoltare admise. Femeia se va programa la centrul de recoltare pentru recoltarea materialului celular cervico-vaginal. După fixarea pe o lamă a frotiului, acesta va fi transmis de către centrul de recoltare la spitalul care a organizat screeningul sau, după caz, la laboratoarele de anatomie patologică, însoţit de formular. Rezultatul testului va fi transmis înapoi la cabinetul medicului de familie, pentru a fi prezentat pacientei.

„În alte judeţe există ţi medici de familie care pot să facă această recoltare, însă, în Caraş-Severin, niciunul dintre medicii care sunt în program nu poate face acest lucru. Chiar dacă avem medici de familie acreditaţi, ei nu îndeplinesc condiţiile minime de dotare a cabinetului pentru a efectua aceste recoltări. Se anticipează că, în decurs de 5 ani, prin acest program să treacă toate femeile din grupul-ţintă, respectiv 25-64 de ani, ceea ce, la nivelul recensământului din 2011, chiar şi după discuţiile care se poartă în jurul lui, în Caraş-Severin, la o populaţie de 310.000 de locuitori, numărul acestora ar fi aproximativ 80.000”, a declarat Dragoş Luca, directorul Direcţiei de Sănătate Publică a judeţului Caraş-Severin.

Sonia BERGER